logo

Igor Corman despre sesiunea parlamentară: Sper că am învăţat din greşeli


https://www.ipn.md/ro/igor-corman-despre-sesiunea-parlamentara-sper-ca-am-invatat-din-7965_1006545.html

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, numit în funcţie acum 45 de zile, spune că sesiunea de primăvară-vară a legislativului, care s-a încheiat săptămâna trecută, a fost nu uşoară. Dar în pofida crizei politice, activitatea Parlamentului a înregistrat rezultate bune. Şeful legislativului a declarat luni, 15 iulie, într-o conferinţă de presă, că acum există o cooperare mai bună dintre Parlament şi Guvern, transmite IPN.

„Am învăţat lecţiile din perioada anterioară şi cei care sunt cu scaun la cap trebuie să înţeleagă că nu pot fi comise greşelile trecute. Trebuie să asigurăm stabilitatea politică, să mişcăm lucrurile în ţară. Uneori comportamentul deputaţilor a dus la aceea că acum cetăţenii au încredere foarte redusă în Parlament”, a spus Igor Corman. Vorbind despre restanţele legislativului, Igor Corman a spus că acestea sunt prezente  în întreg pachetul de reforme. „Nu vorbesc de restanţe în faţa europenilor, ci în faţa oamenilor”, a subliniat preşedintele legislativului.

Potrivit lui  Igor Corman, după 30 mai, când a fost votat un nou guvern, situaţia a început să se amelioreze. „Avem o cooperare mult mai bună şi în cadrul majorităţii parlamentare. Aceste mecanisme –  Consiliul parlamentar al coaliţiei, Consiliul coaliţiei, Consiliul liderilor coaliţiei,  demonstrează că avem un alt nivel de cooperare şi comunicare, fapt care ne permite să evităm unele probleme”, a menţionat Igor Corman.

Şeful legislativului a declarat că şi-a propus să aibă o comunicare mai bună şi cu opoziţia. „Eu din start mi-am propus să fac tot ce îmi stă în puteri să conving majoritatea parlamentară să arătăm deschidere faţă de opoziţie şi să încercăm să-i implicăm într-o cooperare constructivă pe marginea unor proiecte importante pentru ţară”, a spus preşedintele Parlamentului. Potrivit oficialului, uneori opoziţia are un comportament care seamănă cu acţiunile unor copii puşi pe şotii, dar speră că pe viitor deputaţii comunişti vor avea un comportament adecvat.

 „Acum avem 53 de membri ai coaliţiei majoritare. Dar sperăm că  şi alţi deputaţi vor participa constructiv la proiecte care vor fi dezbătute”, a mai spus şeful legislativului.

Pe parcursul acestei sesiuni au avut loc 38 de şedinţe de plen, au fost adoptate 218 acte legislative. Inclusiv au fost ratificate peste 20 de tratate internaţionale, acorduri de finanţare şi asistenţă.