logo

Igor Corman: Deja apare o opoziţie de dreapta


https://www.ipn.md/ro/igor-corman-deja-apare-o-opozitie-de-dreapta-7965_1005617.html

Noua configuraţie politică de la guvernare sub forma Coaliţiei Pro-Europene îşi va găsi reflectare într-o viitoare lege care va reglementa actul de guvernare coaliţională. Mecanismele elaborate şi utilizate anterior pentru actul de guvernarea în acest format nu au asigurat o conlucrare eficientă între Parlament şi Guvern. De această părere au fost mai mulţi invitaţi ai emisiunii „Fabrika”, de la postul de televiziune PublikaTV, notează IPN.

Preşedintele Parlamentului, Igor corman, a spus că proiectul de lege privind coaliţiile trebuie să fie prezentat în Parlament, ca să existe şi un argument juridic solid pentru guvernarea în coaliţie a ţării. El a specificat că a fost creat secretariatul coaliţiei şi acesta va fi o bază bună pentru asigurarea unor competenţe şi agendă de lucru clare pentru componentele Coaliţiei. Pe de altă parte, Preşedintele Legislativului a specificat că deja apare şi opoziţie de dreapta, pe lângă cea de stânga, iar aceasta înseamnă că  nu va fi linişte politică în Parlament. Orice opoziţie critică guvernarea şi creează probleme.

„Ne-am axat foarte mult în negocieri pe ideea ca să asigurăm o comunicare deschisă între Guvern şi Parlament. Pe lângă faptul că tragem nişte concluzii din perioada anterioară, dar încercăm să asigurăm o comunicare bună în cadrul coaliţiei. Politicul nu trebuie să intervină în unele mecanisme, dar să le monitorizeze”, a mai spus Igor Corman.

Preşedintele Parlamentului a menţionat că Republica Moldova a pierdut o parte bună din timpul acordat pentru procesul de integrare europeană, iar agenda noii coaliţii este foarte clară. „Chiar semnalele care vin de peste hotare sunt foarte bune. Am impresia că europenii se bucură şi mai tare că am reuşit ce am reuşit să facem. Trebuie să continuăm procesul de parafare a Acordului de Asociere şi la anul să-l semnăm. Iar până la alegeri, UE să decidă referitor la liberalizarea regimului de vize”, a spus el.

Jurnalistul Ion Terguţă, a admis că de acum înainte dezbaterile în cadrul coaliţiei să fie mult mai diferite, dar şi mult mai eficiente. „Această criză, chiar dacă a fost una devastatoare, a fost una pozitivă, deoarece ne-a permis să vedem din punct de vedere medical cum stăm. A arătat toate punctele slabe ale societăţii”, a subliniat el.

Potrivit lui Sergiu Ostaf, directorul Centrului De Resurse pentru Drepturile Omului CReDO, Parlamentul are un rol important în promovarea şi finalizarea reformelor în cadrul instituţiilor subordonate. De asemenea, de la Parlament se aşteaptă mai mult în ceea ce priveşte susţinerea şi care urmează să o acorde Guvernului şi în relaţia cu societatea. „Resursele financiare alocate pentru Parlament s-au mărit şi societatea doreşte o calitate mai bună la nivel legislativ”, a spus Sergiu Ostaf.