logo

Igor Boțan: Un viitor acord cu UE pe apărare, reiese din noua strategie privind securitatea națională


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-un-viitor-acord-cu-ue-pe-aparare-8004_1104584.html

Un viitor Acord de parteneriat dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în domeniul securității și apărării este un pas consecvent care reiese, în mod normal, din noua strategie privind securitatea națională a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de expertul permanent al proiectului, Igor Boțan, în cadrul dezbaterii publice „De ce este nevoie de acordul cu UE în domeniul apărării?”, organizată de Agenția de Presă IPN.

Potrivit lui Igor Boțan, Republica Moldova este obligată să-și asigure securitatea chiar dacă are înscris statutul de neutralitate în Legea Supremă. În acest sens există hotărârea Curții Constituționale din 2 mai 2017, care spune că autoritățile unui stat neutru au obligația să asigure securitatea statului respectiv înafara alianțelor militare. Pe parcursul anilor, autoritățile au căutat să realizeze acest lucru.

Expertul amintește că în 2003, când la guvernare era Partidul Comuniștilor, a fost adoptată Legea privind statutul forței militare străine în Republica Moldova. Autoritățile de atunci au găsit de cuviință că e nevoie de o așa lege. Iar în 2006 aceeași guvernare a semnat acordul IPAP cu NATO.

Igor Boțan conchide că în viitorul acord cu UE, care este „un aranjament-umbrelă”, se regăsesc aspectele de securitate menționate mai sus, plus lucruri noi care au apărut odată cu agresiunea Federației Ruse în Ucraina. În special, e vorba despre probleme legate de securitatea cibernetică și dezinformare, asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului european pentru pace etc. În opinia lui Igor Boțan, comunitatea de state europene trebuie să-și coordoneze cumva eforturile pentru a face față provocărilor.

Expertul spune că măsurile care trebuie adoptate sunt cele învățate din experiența Ucrainei. Faptul că Ucraina a fost atacată, dar a reușit să reziste în primele săptămâni, a fost un imbold pentru comunitatea internațională să se mobilizeze și să ofere suport. Minimumul la care Moldova poate aspira este să fie capabilă să-și atragă suport pentru a combate atacurile cibernetice și de dezinformare, deoarece acestea au loc în permanență și să se echipeze astfel ca să poată rezista la un eventual atac.

În aceeași ordine de idei, Igor Boțan a spus că cei care sunt împotriva integrării europene „sunt niște renegați”, referindu-se la politicienii din cadrul PCRM și al PSRM, mulți dintre care provin din PCRM, pentru că, „ei au fost cei care au semnat Acordul de integrare europeană al Republicii Moldova, ei au fost cei care au făcut eforturi pentru ca în 2005 să existe consens național între forțele politice care au semnat Declarația privind Integrarea Europeană”.

„Cei care pledează pentru integrarea europeană pornesc de la consensul național, iar renegații au subminat acest consens național și acum fac valuri. Vladimir Voronin a pus bazele conceptului implicării forțelor armate ale Moldovei în pregătire cu alți parteneri, participării în misiuni de pacificare, iar cetățenii trebuie să înțeleagă că ceea ce se întâmplă astăzi, nu este altceva decât bazele care au fost puse de renegații care astăzi se opun integrării europene. Retorica lor este că vorbesc despre pace fără să condamne un război la hotarul țării. Doar că pacea poate interveni după ce se termină războaiele”, a afirmat Igor Boțan.

Dezbaterea publică la tema „De ce este nevoie de acordul cu UE în domeniul apărării?” este ediția a 305-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de Agenția de presă IPN cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.