Dacă Ucraina rezistă agresiunii militare ruse, țara vecină va fi cheia soluționării finale a conflictului transnistrean. Opinia aparține expertului Igor Boțan și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice „Conflictele înghețate: geneză, pericole, soluționare”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, conflictul transnistrean va fi soluționat când marile puteri vor decide refacerea arhitecturii regionale distruse de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și va presupune retragerea armatei ruse și integrarea regiunii în spațiul constituțional al Republicii Moldova.
Expertul Igor Boțan spune că acum nu este indicat să se caute soluții imediate pentru conflictul transnistrean, iar diferendul trebuie să rămână înghețat până când parcursul european al Republicii Moldova va deveni solid și ireversibil.
„Datorită conflictului transnistrean, Republica Moldova are vector european de dezvoltare. Pentru că, dacă regiunea transnistreană ar fi acceptat un statut de autonomie ca și Găgăuzia, convingerea mea este că forțele politice pro-moscovite ar fi dominat capital Republica Moldova, iar Republica Moldova, așa cum s-a promis în timpul campaniei electorale din 2001, ar fi fost parte a Uniunii Rusia-Belarus. Așa că nu e rău fără bine. Reversul medaliei este că acest conflict a salvat Republica Moldova, care este stat candidat la aderare la Uniunea Europeană și avem undă verde pentru începerea negocierilor. Părerea mea este că acest conflict trebuie menținut în starea lui înghețată încă o anumită perioadă până vectorul integrării europene va deveni ireversibil”, a spus expertul permanent al proiectului, Igor Boțan.
Potrivit expertului, victoria Ucrainei în războiul de agresiune al Rusiei împotriva țării vecine va asigura soluționarea conflictului transnistrean. Pentru ca integrarea europeană să devină atractivă și pentru cetățenii din stânga Nistrului, autoritățile de la Chișinău trebuie să asigure creșterea calității vieții oamenilor pe malul drept, spune Igor Boțan.
„Republica Moldova și-a asumat misiunea de a susține Ucraina, iar Ucraina este cheia soluționării finale a conflictului transnistrean, dacă Ucraina rezistă acestei agresiuni rusești. Lucrurile se mișcă într-o direcție interesantă, chiar săptămâna trecută reprezentantul Ucrainei a zis că Ucraina nu mai participă în formatul 5+2, de fapt, devalorizându-l. Astfel, formatul 5+2 se năruie, fără Ucraina nu mai are sens să revenim la acest format. Pe viitor, segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean, cel mai probabil, va fi blocat și regiunea transnistreană va fi obligată să comunice doar cu Chișinăul pentru a-și realiza interesele comerciale. Acest scenariu se întrevede, dar nu trebuie să ne grăbim să căutăm acum soluții imediate pentru acest conflict. Mai întâi, standardul de viață pe malul drept trebuie să devină unul râvnit și de cetățenii din stânga Nistrului. Când negocierile pe cele 35 de capitole de aderare vor progresa, atunci și soluția pentru conflictul transnistrean se va întrevedea”, a mai spus Igor Boțan.
Igor Boțan spune că soluția pentru reintegrarea țării presupune retragerea necondiționată a armatei ruse și a munițiilor din stânga Nistrului și identificarea unui statut juridic pentru regiunea transnistreană, în conformitate cu prevederile Constituției Republicii Moldova.
„Când marile puteri se vor așeza la masa de negocieri pentru refacerea arhitecturii regionale, distruse de agresiunea rusească, atunci va fi momentul potrivit pentru soluția finală care să cuprindă retragerea armatei ruse din stânga Nistrului și integrarea regiunii în spațiul constituțional al Republicii Moldova”, a afirmat expertul Igor Boțan.
Dezbaterea publică la tema „Conflictele înghețate: geneză, pericole, soluționare”, este ediția a 26-a din ciclul de dezbateri „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.