logo

Igor Boțan: Trebuie revizuite elementele campaniei de vaccinare pentru a ridica randamentul


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-trebuie-revizuite-elementele-campaniei-de-vaccinare-pentru-7967_1087131.html

Pe lângă măsurile restrictive, vaccinarea în masă a populației rămâne cea mai eficientă măsură de combatere a pandemiei COVID-19. În noile circumstanțe, de majorare a numărului de cazuri de îmbolnăvire, este importantă revizuirea elementelor campaniei de vaccinare pentru a ridica substanțial randamentul acesteia. Recomandarea a fost făcută de directorul executiv al Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, în cadrul prezentării studiului „Eficiența gestionării crizei COVID-19 în Republica Moldova, perioada august-decembrie 2021”.

Într-o conferință de presă la IPN, Igor Boțan a remarcat că este la fel de importantă îmbunătățirea etapelor de colectare, prelucrare și prezentare a datelor statistice pentru a convinge populația de utilitatea imunizării. Datele statistice ar trebui să prezinte cu regularitate raportul cazurilor de contaminare a celor vaccinați față de cei nevaccinați, același lucru fiind valabil și pentru cazurile letale asociate infecției COVID-19.

Datorită experienței acumulate în gestionarea celor patru valuri pandemice precedente, Ministerul Sănătății a anticipat adoptarea măsurilor necesare, anticipând răspândirea celui de-al V-lea val – varianta Omicron. În prima săptămână a lunii ianuarie 2022, a crescut brusc – de aproximativ patru ori – numărul cazurilor de import, cel mai probabil a variantei Omicron. În astfel de circumstanțe, devine extrem de importantă combaterea infracțiunilor de eliberare a testelor și certificatelor false de vaccinare, lucruri care au fost depistate din abundență de-a lungul răspândirii celui de al IV-lea val. „Ar fi bine ca aceste elemente să fie eliminate pentru a opri cel de-al cincilea val care este mai contagios și ne putem aștepta la creșterea presiunii pe sistemul medical”, a adăugat directorul executiv ADEPT.

Igor Boțan a precizat că ADEPT monitorizează criza pandemică de la începutul ei, din 2019, iar toată activitatea în acest sens este reflectată pe site-ul alegeri.md, unde sunt prezentate principalele date statistice legate de criză, cele patru valuri pandemice prin care a trecut Moldova. Tot acolo sunt reflectate informații despre modul în care se desfășoară procesul de vaccinare în Republica Moldova, de la început.

Oricine poate găsi pe această platformă date referitoare la vaccinurile achiziționate de Moldova sau donate de state. Sunt și imagini video dedicate campaniei de încurajare a cetățenilor de a se vaccina și cronologia care reflectă tot procesul și acțiunile întreprinse de autoritățile Republicii Moldova, precum și documentele de bază adoptate de organele competente în combaterea pandemiei.