logo

Igor Boțan: Sistemul de vot uninominal majoritar este sistemul voturilor pierdute


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-sistemul-de-vot-uninominal-majoritar-este-sistemul-voturilor-pierdute-7978_1038389.html

Peste un an, în Republica Moldova, urmează alegerile parlamentare, însă într-un context deosebit, având în vedere modificarea sistemului electoral, care modelează sistemul de partide. „Este foarte important să înțelegem că noul sistem electoral, partea lui uninominală, este un lucru foarte subtil și sensibil. Lucrurile se schimbă dramatic, deoarece sistemul uninominal majoritar este sistemul voturilor pierdute, pe când sistemul de vot proporțional este unul onest”, a declarat directorul Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), Igor Boțan, la dezbaterile publice cu tema: „Poziția de start a formațiunilor politice și potențialilor candidați independenți pe platformă pro-europeană de alternativă în prag de an electoral”, organizate de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan, care este și expertul permanent al proiectului, susține că timp de 25 de ani, partidele politice au fost modelate de un sistem electoral proporțional, Acum, când se schimbă regulile de joc și se introduc noi exigențe față de partidele politice, este bine să vedem în avans ce ne așteaptă și cum putem avea niște alegeri competitive, libere și corecte. „În cazul alegerilor prezidențiale și criza generată de miliardul furat, am avut această competiție electorală care a marcat liniile definitorii pentru următoarea campanie electorală parlamentară. Va fi vorba de dimensiunea pro-europeană, cea de alternativă, care o contestă pe cea a guvernării, avem vectorul unionist - unul robust și împărtășit de mai multe partide, precum și vectorul euroasiatic. Având în vedere că sistemul uninominal este sistemul voturilor pierdute, trebuie să vedem cum partidele își fac strategiile ca cetățeanul să nu se simtă dezamăgit, dar și forțele politice să fie mulțumite de modul cum s-au organizat lucrurile”, a precizat Igor Boțan.

Expertul a precizat că trebuie să vedem cum forțele politice vor face cetățenii să înțeleagă oferta cu care vin și cum vor coopera. Lucrurile sunt foarte subtile, susține Igor Boțan, și este greșit să se deschidă din start toate cărțile. Cetățenii trebuie să știe că se lucrează pe toate segmentele și se ia în considerare specificul Moldovei. „Știm că în Moldova, partidele care sunt puternice au un slogan că sunt în campanie electorală imediat după ce câștigă alegerile și nu încetează nicio clipă
să inventeze slogane pentru că acest lucru are un efect cumulativ și arată traiectoria forțelor politice. Legislația electorală face foarte clar delimitarea între campania electorală și cea politică. Orice partid poate lansa o campanie politică și cetățenii să adere la o anumită idee să o susțină. Însăși campania de modificare a sistemului electoral și anti-campania, au fost campanii politice, conduse de partide politice și în acest loc este foarte important să vorbim și despre faptul că organizațiile societății civile au avut un cuvânt de spus. Pentru că atunci când se schimbă un sistem electoral și se preferă unul care atinge proporționalitatea votului, și este numit sistem electoral al voturilor pierdute, este absolut justificat ca cei din societatea civilă să-și spună punctul de vedere”, a notat directorul ADEPT.

Acesta a subliniat că alegerile parlamentare ar putea avea loc în perioada 1 decembrie 2018-1 martie 2019, iar partidele ca și concurenți electorali, dar și candidații independenți, trebuie să fie diferiți, dacă nu vin sub aceeași umbrelă. În unele circumscripții se poate decide ca un grup să susțină unii candidați independenți apreciați, dar care din anumite considerente nu vor să se afilieze partidelor politice. În aceste situații nu trebuie să se insiste pe mesaje comune.

„Din păcate sau din fericire, spun unii, campania electorală va avea un vot geopolitic, iar dacă la alegerile prezidențiale acest lucru poate fi înțeles, la cele parlamentare este foarte greu de înțeles vectorul. PDM susține ca este un partid pro-european, ceea ce înseamnă că segmentul de stânga și cel euroasiatic  sunt lăsate PSRM-ului. Pe segmentul european de dreapta vom avea îmbulzeala a acel puțin trei forțe cu pondere. Nordul și sudul sunt clar de o anumită culoare, sondajul opiniei publice spune că la votul din circumscripțiile uninominale, simbolul formațiunii va avea cea mai mare pondere, plus faptul, că așa cum au fost făcute amendamentele circumscripțiile au fost făcute din bucăți de raioane și vor fi multe confuzii”, a spus expertul.

Igor Boțan, spune că blocul de centru-dreapta anunțat zilele trecute de PAS și PPPDA, are partea sa bună, de principiu, pentru că aceste și, eventual, alte cele trei formațiuni văd lucrurile la fel, însă toate subtilitățile trebuie discutate la început și doar apoi să iasă în fața opiniei publice. „Problemele subtile trebuie puse la punct într-o manieră foarte circumspectă, ca atunci când apar în public să aibă puncte de vedere ce nu se antagonizează”, a spus expertul.

Dezbaterile publice „Poziția de start a formațiunilor politice și potențialilor candidați independenți pe platformă pro-europeană de alternativă în prag de an electoral”, constituie ediția a 81-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Următoarea dezbatere cu genericul „Poziția de start a partidelor și potențialilor candidați independenți în prag de an electoral” este planificată pentru vineri, 24 noiembrie, cu începere de la ora 14.00, în sala de conferințe a Agenției IPN și va întruni reprezentanți dimensiunii unioniste a eșichierului politic.