Guvernarea Republicii Moldova poate învăţa o lecţie din situaţia Ucrainei care arată că schimbarea bruscă a priorităţilor guvernării privind vectorul de dezvoltare a ţării poate genera protestul cetăţenilor. Despre aceasta a menţionat directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan, la dezbaterea cu tema „Priorităţile clasei politice şi ale societăţii moldoveneşti într-un an electoral. Poziţia partidelor parlamentare”, organizată de Agenţia IPN.
„Un protest antioligarhic în Ucraina a degenerat în unul naţionalist. Aceasta a oferit un pretext pentru Federaţia Rusă să introducă armata ca să-şi apere cetăţenii. Guvernarea trebuie să fie responsabilă, iar dacă apar în societate conflicte, cea mai bună soluţie e să se risipească tensiunile. Ar fi bine să avem o protecţie. Trebuie să înţelegem cât de oligarhic este sistemul nostru”, a opinat expertul proiectului IPN.
Igor Boţan spune că se apropie alegerile şi este simplu să vedem priorităţile partidelor pornind de la campaniile desfăşurate. „Cea mai amplă este cea a partidelor de la guvernare şi se numeşte euroinformare. Faptul că se organizează în an electoral o campanie masivă de informare ne duce cu gândul că aceste partide mai vor un mandat”, a menţionat analistul.
Expertul s-a referit la priorităţile guvernării şi a remarcat că prioritizarea nu înseamnă că aceasta nu are o viziune largă la ceea ce se întâmplă în ţară, ci că, având resurse limitate, va face ceea ce e mai important. „Părerea mea este că trebuie să se tragă linia, să se facă un bilanţ”, a încheiat Igor Boţan.
Dezbaterea cu tema: „Priorităţile clasei politice şi ale societăţii moldoveneşti într-un an electoral. Poziţia partidelor parlamentare” este a 27-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenţia IPN desfăşoară acest ciclu deja al treilea an cu susţinerea Fundaţiei Hanns Seidel şi în colaborare cu Radio Moldova.