În linii mari, promisiunile făcute pentru cele 100 de zile de către guvernarea PAS au fost în mare parte îndeplinite. „Chiar dacă nu sunt excepționale, rezultate sunt. Nu cred că ele sunt excepționale, dacă facem o medie, dar ele lasă loc pentru optimism, că această guvernare se poate descurca”, a menționat expertul Igor Boțan în cadrul dezbaterii publice la tema „Indulgența acordată guvernării expiră. O sută de zile de guvernare în viziunea puterii, opoziției și societății”, organizată de IPN.
Potrivit lui, acțiunile actualei guvernări trebuie privite prin prisma poziției partidului de guvernământ, care poate fi exprimată astfel: „Voi puteți să ne criticați, dar noi avem mandatul poporului. Noi procedăm așa cum am promis cetățenilor de la care am primit mandatul”. Formula lor de aur este aceasta: „Aveți dreptate atunci când ne criticați, dar țara noastră nu este una în condiții de normalitate. Pentru că suntem în condiții distorsionate, noi ne-am asumat la început să facem curățenie generală. Asta înseamnă: eliminăm corupția”, a menționat Igor Boțan. Totuși, în opinia expertului, cetățenii nu au certitudinea că guvernarea va reuși. „Dacă având această abordare, guvernarea nu va reuși, ea va lăsa în urmă niște precedente foarte periculoase pe care succesorii lor ar putea să le folosească. Dacă vom descoperi că televiziunea publică reformată va face jocul PAS, atunci discreditați întreaga reformă pe care ați anunțat-o”, a exemplificat Igor Boțan.
În opinia lui Igor Boțan, prima criză foarte puternică – cea a gazelor, „se pare că PAS a trecut-o bine”. Succesul „se datorează în mare parte suportului internațional al actualei guvernări și am văzut că manevrele pe care le-au făcut guvernanții – căutarea surselor de alternativă, atragerea unor suporturi din partea UE, au avut impact asupra găsirii formulei de compromis între Gazprom și Moldova Gaz”, a menționat expertul.
Referindu-se la acțiunile întreprinse de guvernare în privința pandemiei, „ele sunt adecvate”, a apreciat Igor Boțan. „Suntem pe creasta noului val. O pătrime din cazurile zilnice sunt în Transnistria, care reprezintă aproximativ 12% din numărul cetățenilor. Contribuția ei este de aproape o pătrime la numărul cazurilor zilnice, ceea ce înseamnă că rata de contaminare în Transnistria este de două ori mai mare decât în teritoriul aflat sub jurisdicția Republicii Moldova”, a explicat expertul. „Un lucru care îi poate fi reproșat Ministerului Sănătății este că prezentarea zilnică a statisticii este mult mai proastă decât a fost la mijlocul anului. Și nu înțeleg de ce. Care e problema ca datele statistice zilnice să fie prezentate fără greșeli?”, s-a întrebat Igor Boțan.
„Lucrurile au început să se schimbe dramatic în luna august și în prima jumătate a lunii septembrie, exact atunci când o bună parte a cetățenilor a călătorit peste hotare și am văzut câte cazuri de import au fost. A fost un fenomen natural, această aducere a valului al patrulea. Plus, trebuie să recunoaștem că târziu organele de drept au desființat gaura prin care oamenii contaminați pătrundeau în Republica Moldova, datorită corupției la Poliția de Frontieră”, a specificat Igor Boțan. „Dacă vorbim despre pandemie, trebuie să spunem că situația este gravă, dar ținută sub control”, a conchis expertul.
Referindu-se la acțiunile energice din justiție, Igor Boțan a menționat: „Noi am văzut explicațiile, acțiunile energice, dar nu știm care va fi finalitatea. Noi nu suntem siguri că lucrurile vor fi pozitive în final. Nu avem nicio siguranță aici. Și aici rămânem în suspans”.
În privința creșterii veniturilor, expertul a menționat că „guvernarea s-a ținut de cuvânt în privința legii cu privire la pensii. Sigur că prețurile au crescut semnificativ, dar asta nu e vina guvernării. Este o criză mondială, prețurile au crescut la petrol, la gaze. Știm care sunt cauzele. Guvernarea aici nu are nicio vină”, a specificat expertul.
„Succesul cel mare al PAS-ului este restabilirea relațiilor cu partenerii internaționali. Acest lucru se simte”, a menționat Igor Boțan.
Dezbaterea publică la tema „Indulgența acordată guvernării expiră. O sută de zile de guvernare în viziunea puterii, opoziției și societății”, este ediția 211 a ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.