logo

Igor Boțan: Problema clasei politice constă în discrepanța dintre vorbe și fapte


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-problema-clasei-politice-consta-in-discrepanta-dintre-vorbe-7978_1037616.html

Calitatea clasei politice, în societatea noastră lasă de dorit. Partidele politice nu se bucură de încrederea cetățenilor, iar această atitudine a cetățenilor apare din discrepanța dintre vorbele și faptele politicienilor. De această părere este directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boțan, expertul permanent al dezbaterilor din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de IPN și Radio Moldova.

În cadrul  celei de-a 78-a ediţii, cu tema: „Calitatea clasei politice: importanța, starea actuală și căile de îmbunătățire”, Igor Boțan a spus că de obicei clasa politică se identifică cu grupul de oameni care adoptă deciziile majore, face politică în acest sens, elaborează programe și este responsabil de implementarea acestora.  

„Clasa politică este formată din oameni care trăiesc politica și din politică și își planifică activitatea din aceasta manieră de a face politici și de a ne ferici pe noi cetățenii. Se întâmplă așa, pentru că orice societate democratică se organizează într-un stat, iar ceea ce se numește democrație este de fapt libertatea instituționalizată. În societățile democratice trebuie să existe oameni care conduc. Iată de ce avem nevoie de clasa politică. Este un lucru absolut normal și necesar”, a spus expertul.

Referindu-se la calitatea clasei politice și profunzimea ei, Igor Boțan, a spus că aceasta se poate deduce din programele electorale ale partidelor care sunt reprezentate în forul legislativ, care fac parte din clasa politică, iar aprecierea clasei politice se regăsește în sondajele de opinie.

Expertul a subliniat că Moldova se orientează spre spațiul european și de aceea a adus exemplul Marii Britanii, unde clasa politică, în detrimentul intereselor sale, face lucruri pe care nu vrea să le facă, dar le face pentru ca să nu existe discrepanță între ceea ce a promis și ce face. Astfel, ca sa arate contrastul din societatea moldovenească, acolo unde discrepanța dintre vorbe și fapte persistă, Igor Boțan a adus exemplul Brexit-ului.

Acesta a precizat că fostul prim-ministru al Marii Britanii, David Cameron, a fost cel care a declanșat „jocul de-a referendumul” prin care să-și expună poziția de a ieși din UE, însă, în ultimul moment, înțelegând greșeala comisă, s-a adresat britanicilor să nu facă această schimbare, dar fără rezultat. Ca urmare, și-a dat demisia. Actualul prim-ministru britanic, Theresa May, care era categoric împotriva ieșirii Marii Britanii din UE, spune că acest proces va avea loc pentru că acesta a fost votul cetățenilor și este obligată să facă ce vor cetățenii. În această situație cetățeni sunt cei care poartă responsabilitatea, pentru că ei au făcut o alegere conștientă, susține Igor Boțan.

Întrebat fiind, de ce, partidele și oamenii politici, care sunt componenta cea mai importantă a mecanismului de influențare a lucrurilor în societate și în stat, în același timp, înregistrează aproape cel mai scăzut nivel de încredere în sondajele din toate timpurile de la Independență încoace, expertul a subliniat că cea mai mare problemă o reprezintă discrepanța dintre vorbele și acțiunile clasei politice.

„Există legea reputației, iar cum reacționează oamenii la această discrepanță vedem în sondajele de opinie, dar și cum oamenii îi recunosc pe cei din clasa politică după faptele lor”, a concluzionat Igor Boțan.

Dezbaterile publice cu tema: „Calitatea clasei politice: importanța, starea actuală și căile de îmbunătățire”, constituie ediția a 78-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.