logo

Igor Boțan: Prin propaganda rusă se inoculează frica în Republica Moldova


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-prin-propaganda-rusa-se-inoculeaza-frica-in-8004_1109887.html

Propaganda rusă încearcă să inoculeze ideea că Republica Moldova ar putea fi a doua țară atacată, după Ucraina. Opinia aparține expertului Igor Boțan și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice la tema Pericolul contemporan al mitologizării anului 1812”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, propagandiștii ruși recunosc că țara are instinct imperial, iar pentru a se menține, un imperiu are nevoie să se extindă.

Potrivit expertului Igor Boțan, propaganda rusă promovează ideea că Republica Moldova ar putea deveni următoarea țintă a Rusiei, după Ucraina. Această narațiune induce neîncredere în rândul populației, alimentând frica unei posibile invazii militare.

„Propagandiștii ruși spun cu text deschis că Rusia are instinct imperial, iar imperiile dacă nu se extind, se ofilesc și dispar. Dovadă fiind imperiile care au fost înfloritoare 100-200 de ani și ulterior, pur și simplu, au dispărut. Scopul Rusiei este salvarea imperiului. Aceste lucruri sunt spuse în mod deschis. Faptul că o parte din populația Republicii Moldova crede că Rusia salvează Ucraina are o explicație. Vedem din sondajele de opinie că numărul cetățenilor care susțin lupta Ucrainei împotriva Rusiei începând cu 2022 este în scădere, nu cu mult, dar în scădere. Explicația este că prin propaganda rusească se inoculează frica că Republica Moldova poate fi a doua. Se induce ideea că autoritățile Republicii Moldova ar urma calea Ucrainei și transformă Republica Moldova într-o anti-Rusie”, a spus expertul permanent al proiectului, Igor Boțan.

Igor Boțan a explicat că încă înainte de declanșarea războiului la scară largă din Ucraina, liderii de la Kremlin au pregătit opinia publică pentru scenariul invaziei și au folosit politica energetică drept instrument de influență asupra Europei.

„În 2021, cu jumătate de an înainte de începerea războiului împotriva Ucrainei s-au întâmplat două lucruri care au coincis. Primul lucru este articolul publicat de Vladimir Putin în presa americană prin care justifică comportamentul Germaniei naziste care s-a simțit umilită după Primul Război Mondial și sugerează că Rusia la fel se simte umilită după pierderea Războiului Rece. Al doilea lucru care a anticipat războiul din Ucraina a fost încetarea pompării gazelor în Europa. Astfel, Moscova a pregătit pârghii de amenințare a Europei cu înghețul, dacă nu acceptă politica Rusiei. Avem o politică imperială pe care Rusia n-o ascunde. Ei singuri spun că scopul lor este să se mențină imperiu, iar un imperiu nu poate altfel decât să se extindă”, a mai spus expertul.

Dezbaterea publică la tema „Pericolul contemporan al mitologizării anului 1812 este organizată în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.