logo

Igor Boțan: Politicienii au făcut bine că s-au retras din prim-planul gestionării pandemiei


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-politicienii-au-facut-bine-ca-s-au-8004_1079602.html

Politicienii de prim rang din Republica Moldova au făcut bine că s-au retras din prim-planul procesului de gestionare a crizei sanitare, cedând acest loc specialiștilor. Această modificare a influențat benefic situația din țară. În același timp, politicienii continuă să poarte responsabilitate pentru starea în care se află sistemul sanitar al țării. Afirmații în acest sens a făcut Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, la dezbaterea publică „Pandemia COVID-19 la răscruce de situații: Lecții învățate și lecții de învățat înainte de perioada de vaccinare”, organizată de IPN.

Potrivit lui Igor Boțan, persoanele care nu respectă măsurile de protecție COVID-19 trebuie sancționate, doar că autoritățile trebuie să aplice amenzi, pe care cetățenii sunt în stare să le plătească. Expertul a menționat că amenda de peste 1000 de euro, aplicată anterior de autorități mai multor persoane care nu au respectat măsurile de protecție COVID-19, a fost una exagerată, neproporțională și generatoare de corupție, iar după intervenția avocatului poporului și a Curții Constituționale, situația s-ar fi schimbat.

În ceea ce privește vaccinarea, Igor Boțan a subliniat că ea ține de experți în domeniu, care nu fac propagandă și lucrează cu documente și factori obiectivi. Igor Boțan s-a arătat convins de faptul că prima și a doua etapă de vaccinare vor fi de succes, iar medicii vor spune ulterior că Republica Moldova a atins indicatori, astfel încât virusul SARS-CoV-2 nu mai face ravagii.

Expertul permanent al proiectului a menționat că Republica Moldova trebuie să studieze minuțios experiența unor state avansate, care au început deja procesul de imunizare, de exemplu, Israelul, alte țări din UE. Totodată, autoritățile trebuie să demareze planul național de vaccinare împotriva COVID-19, să informeze obiectiv populația despre efectele imunizării și să atragă atenția asupra faptului că vaccinarea este benevolă. „Oamenii sunt încurajați să își protejeze propria sănătate, viața, și a celor apropiați, astfel încât să ieșim din această criză care efect major asupra crizei economice, sociale și de altă natură. Deci, suntem toți într-o barcă și trebuie să depunem eforturi conjugate și concertate, pentru ca să ieșim din această situație complicată”, a relevat Igor Boțan.

Dezbaterea publică „Pandemia COVID-19 la răscruce de situații: Lecții învățate și lecții de învățat înainte de perioada de vaccinare” este cea de-a 170-a ediție din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurate de Agenția IPN, cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.