logo

Igor Boțan: Plecarea în demisie a Guvernului Gavrilița este legitimă, așteptările de la viitorul guvern – mari


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-plecarea-in-demisie-a-guvernului-gavrilita-este-8004_1095203.html

Plecarea în demisie a Guvernului în frunte cu Natalia Gavriliță a respectat toate procedurile, este una legitimă și chiar decentă ținând cont de situația foarte dificilă în care s-a pomenit Republica Moldova. De această părere este expertul permanent al proiectului, Igor Boțan și a fost exprimată în cadrul dezbaterii la tema „Schimbarea Guvernului: motive și așteptări”, organizată de Agenția de presă IPN.

„Pentru mine nu încape îndoială că această decizie, pe care a anunțat-o doamna Natalia Gavrilița, a fost precedată de discuții cu doamna președintă Maia Sandu și cu colegii din guvern și parlament. Cred că decizia a fost una ponderată, într-o situație foarte dificilă”, a declarat Igor Boțan.

Expertul consideră că Guvernul Gavrilița a dat dovadă de bune capacități de gestionare a crizelor fără precedent care s-au suprapus în ultima perioadă.

„Niciun guvern din istoria Republicii Moldova nu a trecut prin astfel de crize. Niciodată nu am avut un conflict, dacă vreți, global, care presupune și amenințări directe la securitatea Republicii Moldova, suprapus cu șantaj energetic și altele. Cu toate acestea, guvernul a reușit să mențină țara pe linia de plutire și doamna Gavrilița a avut tot dreptul să menționeze în discursul său că, în pofida acestor greutăți, ea a oferit țării o șansă. Să obții statutul de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană înseamnă să-i oferi acestei țări o șansă istorică”, a precizat Igor Boțan.

„Dorin Recean a spus din start că are trei priorități. Prima ține de ridicarea eficienței guvernului, disciplina. Pentru că într-o situație de criză, cu amenințări care s-au profilat foarte bine în ultimele zile, este nevoie de dedicație și disciplină. Al doilea lucru la care s-a referit candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru ține de economie, de afaceri. Am văzut săptămâna trecută un barometru privind afacerile și vedem că este o criză în sfera asta. Și o a treia prioritate ține de securitate”, a mai adăugat Boțan.

Expertul menționează că Natalia Gavrilița a trebuit să plece deoarece inițial guvernul condus de dumneaei a venit pentru alte obiective, stabilite într-o situație care nu presupunea atâtea pericole de securitate.

„Trebuie să fie clar pentru toată lumea. Doamna Gavrilița a plecat pentru că din start ea a fost montată pentru altceva. Ea a fost montată pentru o dezvoltare și un ritm pe care-l cunoșteam cu toții. Era un guvern care ne promitea că va lupta cu corupția și ne va oferi o perspectivă europeană. Lucrurile s-au schimbat dramatic, toate acele planuri sunt date peste cap. Pentru a rezista în această situație foarte complicată, trebuie să adoptăm noi măsuri, dar să nu schimbăm perspectiva. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțeleagă cetățenii este că această guvernare, acest guvern nou, trebuie să mențină perspectiva integrării europene. Această guvernare trebuie să asigure că și după expirarea mandatului trebuie să fie continuat cursul de integrare europeană. Acestea sunt așteptările pe care le avem”, spune Boțan.

Igor Boțan menționează că, așa cum arată sondajele de opinie, oamenii înțeleg că este greu, totuși tind „să pună greutățile pe umerii celor care au promis că vor face ca lucrurile să meargă mai bine în această țară”, respectiv și așteptările de la viitorul guvern vor rămâne destul de mari.

Însă, mai spune Boțan, viitorul guvern trebuie să dea dovadă de multă vigilență în contextul riscurilor de destabilizare.

„Pe lângă cei care susțin cursul de dezvoltare pro-european și actuala guvernare, noi avem și un alt segment, oameni care sunt plătiți pentru a participă la proteste, pentru a destabiliza situația. Este important ca acest guvern să nu le permită asta”, spune Boțan.

Dezbatere publică la tema „Schimbarea Guvernului: motive și așteptări”, ediția a 273-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” se desfășoară de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.