logo

Igor Boțan: Pe scara de la „nesatisfăcător” la „excelent”, Parlamentul nu ar obține în niciun caz „excelent”


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-pe-scara-de-la-nesatisfacator-la-excelent-8004_1075058.html

Pe scara de la „nesatisfăcător” la „excelent”, Parlamentul actual nu ar obține în niciun caz „excelent” pentru activitatea desfășurată în sesiunea de primăvară-vară. Nu ar obține nici „bine”, dar mai curând „satisfăcător”. Aprecierea a fost dată de expertul permanent al proiectului Igor Boțan, în cadrul dezbaterilor publice „Cât și cum a muncit Parlamentul pentru cetățeni în sesiunea de primăvară-vară?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit expertului, Parlamentul ar obține „satisfăcător” pentru că toate problemele care au existat au făcut imposibilă activitatea bună a Parlamentului, dar totuși problemele foarte presante au fost soluționate. Igor Boțan declară că reprezentanții businessului mic și mijlociu sunt într-o situație foarte dificilă, iar asta este un mare rateu al Guvernului și Parlamentului. Expertul înțelege că „sunt priorități infrastructurale cu impact electoral”, dar există oameni care au construit un business cât de cât viabil, investind câțiva ani și nu este just c această pandemie să-i pună „pe butuci”.

Igor Boțan relatează că au fost zeci de inițiative bune din partea Ombudsmanului care pur și simplu au fost ignorate de Parlament, inclusiv legate de articolul 76 prim din Codul Contravențional care prevedea amenzi extrem de mari pentru încălcare regulilor sanitare raportate la salariul mediu pe economie. S-a așteptat ca problema să ajungă la Curtea Constituțională ca să o rezolve, cu mare întârziere.

În altă ordine de idei, expertul permanent al proiectului, consideră că este firesc ca reprezentanții coaliției de guvernare să scoată în evidență reușitele Parlamentului, pentru că opoziția scoate în evidență propriile proiecte și nereușitele guvernării. Deputații au luat în considerare situația pandemică specifică în această sesiune. Parlamentul a reușit să se conecteze și să lucreze cu partenerii de dezvoltare chiar dacă acest lucru a avut loc în context pandemic. A fost deblocată finanțarea externă și au fost semnate acorduri foarte importante cu Uniunea Europeană și cu organizațiile internaționale finanțatoare.

„În linii mari, guvernarea a ieșit din situația foarte proastă și până la urmă a și explicat ce a făcut. Un fenomen foarte pozitiv este că datoria publică a Republicii Moldova este foarte mică, Moldova fiind în topul țărilor cu cea mia mică datorie publică și iată că guvernarea a hotărât să se împrumute, a fost modificată Legea bugetului. Avem un deficit bugetar foarte mare, dar guvernarea a dat din coate, și e încrezătoare că până la urmă reuși să implementeze Legea bugetului și să-și tragă cenușă la turta electorală care iată-iată trebuie pusă pe jăratec”, a declarat Igor Boțan.

Dezbaterile „Cât și cum a muncit Parlamentul pentru cetățeni în sesiunea de primăvară-vară?”, sunt ediția a 145-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.