logo

Igor Boţan: PCRM nu poate să-şi schimbe opţiunea, pentru că ar pierde electoratul


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-pcrm-nu-poate-sa-si-schimbe-optiunea-pentru-7978_1013554.html

„Opoziţia îşi urmăreşte interesul politic. După ce a participat la polarizarea opiniei publice pe axa Uniunea Europeană - Uniunea Euroasiatică, PCRM nu poate, înainte de alegeri, să-şi schimbe opţiunea şi va insista pe ea, pentru că altfel ar pierde din electorat”. Acesta a fost comentariul analistului politic, Igor Boţan, la declaraţia remisă presei de către PCRM cu privire la Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Solicitat de IPN, Igor Boţan a spus că această declaraţie nu este adresată pentru toată societatea, ci pentru partidul lui Igor Dodon şi altor politicieni de pe segmentul de stânga, care contestă şi susţin că partidul lui Vladimir Voronin şi-ar fi schimbat opţiunea.

În privinţa referendumului naţional, pe care insistă PCRM, analistul a subliniat că Uniunea Europeană în istoria sa a semnat circa 70 de acorduri de asociere şi niciodată nu au fost organizate referendumuri în ţările semnatare şi nici în Uniunea Europeană „PCRM poate vrea ca şi UE să organizeze un referendum în privinţa semnării acordului cu Republica Moldova, ca să echilibreze lucrurile?”, a mai spus Igor Boţan.

În opinia analistului, guvernării îi va fi foarte uşor să combată afirmaţiile şi pretenţiile comuniştilor, cu eleganţă şi cu argumente, dacă va iniţia acţiunile anunţate de informare în masă.

Într-o declaraţie remisă presei de către Executivul Politic al Comitetului Central al PCRM se menţionează că acest acord este unul artificial, nu reprezintă interesele ţării şi nu reflectă problemele de dezvoltare ale Moldovei. Comuniştii formulează şi câteva întrebări retorice: dacă „Poate prim-ministrul unui Guvern cu un rating de popularitate de 20%, format, cu mici excepţii, din miniştri recunoscuţi de Curtea Constituţională drept corupţi, să semneze acest Acord?”; „De ce a fost ignorată chestiunea cu privire la integritatea teritorială a ţării, în condiţiile în care locul regiunii transnistrene în acest acord nu este determinat?” şi „De ce le-a fost frică să propună proiectul acestui document spre examinare în cadrul unui referendum naţional?”. Executivului Politic al Comitetului Central a obligat toate structurile de partid să organizeze acţiuni de informare în masă pentru cetăţeni, în care să le prezinte toate efectele nocive care vor urma după semnarea şi implementarea Acordului de Asociere.