Atât PDM, cât și PSRM au afirmat în diverse perioade că Moldova trebuie să devină o punte între Est și Vest, însă în spațiul public, care este parte a luptei politice între cele două formațiuni, se vehiculează lucruri diferite. Opinia a fost exprimată în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Modelul Estic și modelul Vestic pentru Moldova: diferențe, avantaje, dezavantaje. Șansele „Căii a treia”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova, de către Igor Boțan, expertul permanent al proiectului.
Expertul a mai declarat că Republica Moldova oscilează între Est și Vest și este o ”cruce” pe care poporul moldovenesc o duce în virtutea mai multor circumstanțe. Potrivit lui, fiind un stat mic, Moldova, este de fapt o insulă între două plăci tectonice: europeană și euro-asiatică, iar atunci când aceste plăci tectonice oscilează, mica insulă este impusă să reacționeze sau chiar poate fi strivită. De aceea, este oarecum de înțeles de ce Moldova oscilează între Est și Vest. Expertul a făcut referință la multe din actele oficiale, semnate de către guvernările care s-au perindat în perioada independenței țării, dar care, în ansamblu, demonstrează că orientarea a fost în proporție de 60 la 40 la sută în favoarea direcției europene de dezvoltare.
„Cu toate acestea, din păcate, timp de ultimii opt ani, cei care ne-au promis integrarea în UE au reușit să producă multe lucruri interesante, care au adus la reducerea nivelului de susținere a integrării în UE de la 70% la 40%. După ce cetățenii au fost dezamăgiți, cum să le insufli ideea integrării în UE ca aceasta să nu fie contestată?”, se întreabă expertul permanent al proiectului.
Acesta a amintit că pe 7 ianuarie anul curent, președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a publicat un articol pe pagina postului de televiziune american Foxnews în care a spus că Moldova are scopul să devină o punte între Est și Vest. După care, acum o lună, președintele Republicii Moldova Igor Dodon a spus că trebuie să punem capăt discuțiilor geopolitice. „Ce trebuie să înțelegem din aceste declarații?”, se întreabă expertul subliniind că această stare de lucruri menține țara pe calea a treia: nici încolo, nici încoace. Pentru că e una să declari că vrei în UE și alta e să fii la nivelul standardelor UE.
„Modelul moldovenesc este cel care se afirmă zi de zi și deja de vreo șase ani mergem pe calea a treia, adică stăm pe loc. Să fim serioși, prima comunitate politică la care am aderat a fost CSI. Apoi avem un Acord de Liber Schimb cu UE, dar nu avem unul asemănător cu CSI, iar, pentru că am îmbrățișat standardele europene, Rusia ne-a pedepsit cu embargouri”, a spus Igor Boțan.
Acesta s-a referit la un articol anterior al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, în care acesta a explicat că vrea să dezvolte Rusia după modelul european, dar cu mai multe poluri. „În Uniunea Euroasiatică avem regimuri prezidențiale, în UE practic nu avem regimuri prezidențiale, este un model care are foarte multe probleme, dar care se dezvoltă și este atractiv pentru cetățeni și valul de migranți ce sosește în UE demonstrează acest lucru. În final, Putin spunea că până la urmă, dacă reușește să construiască Uniunea Euroasiatică, va încheia un Acord de Liber Schimb cu UE. Nu degeaba Moldova a insistat pe implementarea Acordului de Asociere cu UE și DCFTA, ca mai apoi să ne regăsim cu Rusia într-o Europă de la Vladivostok până la Lisabona, păcat însă că ni s-au impus embargourile. Care ni s-au impus anume din cauza standardelor europene preluate”, a mai spus expertul.
Igor Boțan a notat că, până la renumitul articol al liderului de la Kremlin, pe agenda guvernării de la Chișinău era integrarea în Uniunea Vamală Euroasiatică. ”Iar apoi nimeni altul decât actualul președinte Igor Dodon ne convingea că peste capul Ucrainei să intri în Uniunea Vamală este neserios. Acum și-au schimba retorica, dar suntem în situația în care trebuie să ne menținem și în CSI și cu UE, cu acorduri în CSI, dar și cu embargouri. Nu avem creștere economică, și ni s-a spus foarte clar de către oficialii europeni „pe loc repaus si implementați Acordul de Asociere”, pentru că până la integrarea europeană a Republicii Moldova este foarte departe. Europenii împărtășesc cu noi totul, cu excepția instituțiilor”, a mai subliniat Igor Boțan.
Dezbaterile publice cu tema: „Modelul Estic și modelul Vestic pentru Moldova: diferențe, avantaje, dezavantaje. Șansele „Căii a treia”, constituie ediția a 77-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.