logo

Igor Boțan: Mitologia politică în războiul din Ucraina a fost exploatată la maximum


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-mitologia-politica-in-razboiul-din-ucraina-a-8004_1104407.html

Mitologia politică în războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost exploatată la maximum. În felul acesta, s-au făcut eforturi extraordinare pentru a justifica agresiunea Rusiei. O spune analistul politic Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, la dezbaterea publică „Mitologii politice, în istorie și actualitate”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, actualmente, regimul lui Vladimir Putin are tot instrumentarul mitologic la dispoziție, foarte bine elaborat. Personal, președintele Federației Ruse a trecut, așa cum prevede mitologia, trei trepte în evoluția sa, de la lider, prieten al poporului, după care lider-părinte, erou și acum Vladimir Putin a ajuns la punctul culminant – liderul „cu pretenții mondiale asupra unui rol de salvator al omenirii care din cauza ideologiei neoliberale cade într-o prăpastie decadentăˮ, a declarat Igor Boțan.

Expertul permanent al proiectului a menționat că nu o singură dată, pe platforma dezbaterilor, a vorbit despre elaborarea așa-zisului concept al statului etern al lui Vladimir Putin pe care acesta îl prezintă drept „cea de-a patra verigă în dezvoltarea Imperiului Rus care are scop mesianicˮ. Cu mitul potrivit căruia „Moscova este cea de-a Treia Romă, a patra nu va mai fiˮ se justifică așa-numitul mesianism rusesc. Potrivit mitologiei oficiale ruse, unitatea poporului rus ar consta din velicoruși, maloruși, beloruși. Ucrainenii (malorușii) ar încerca să evadeze din această triadă, pentru asta fiind etichetați „anti-Rusia” într-un articol publicat de Vladimir Putin, care a anticipat ideea contopirii Ucrainei. De asemenea, cercetătorii ruși pun serios accentul pe mitul ața-zisului „eliberator etern care aduce numai libertate popoarelor”, deși realitățile sunt cu totul altele, a spus expertul.

Igor Boțan a declarat că mitul societății ideale este mitul politic pe care l-au promovat bolșevicii. „După ce bolșevicii au venit la guvernare, a apărut o nouă clasă – clasa nomenclaturiștilor care a preluat toată puterea și libertățile individuale au fost suprimate. A apărut o nouă clasă care, pentru a menține populația sub control, a trebuit să aplice metodele pe care le numim totalitariste. Potrivit unor istorici, fascismul a fost doar o reacție la bolșevism, a fost aceeași atitudine față de putere. Statul trebuia văzut ca o corporație în care și sindicatele, și partidele, și clasa muncitoare, și clasa managementului sunt importante, numai că ele trebuie să coopereze, dar dacă nu pot coopera au nevoie de un führer, „conducătorulˮ care să-i țină împreună. Am văzut încotro au dus aceste exagerări utilizate cu iscusință de către persoane care au abilități în aceste sensˮ, a spus Igor Boțan.  

Analistul politic a menționat că experții în domeniul mitologiei trebuie să participe cât mai des la astfel de dezbateri, „pentru a ajuta publicul să înțeleagă că totul ce se petrece în spațiul public are rădăcini foarte adânci, iar noi ca societate trebuie să deslușim foarte clar că miturile sunt absolut importante, fără ele omenirea, societățile nu pot exista. Dar, odată cu evoluțiile care au loc în societate, trebuie să facem o delimitare foarte clară între miturile care sunt edificatoare și absolut necesare, pe de o parte, și miturile distructive care sunt niște exagerări cu consecințe grave pentru societateˮ, a conchis expertul.

Dezbaterea publică la tema „Mitologii politice, în istorie și actualitate” este ediția a 35-a din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.