logo

Igor Boţan: M-am convins în ultimii ani că politicienii au interese obscure


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-m-am-convins-in-ultimii-ani-ca-politicienii-7978_1021400.html

Politicienii moldoveni au interese obscure, iar la negocierile actuale cel mai probabil că nu se discută problemele depolitizării instituţiilor de forţă. Opinia a fost exprimată de directorul executiv ADEPT, Igor Boţan, expert permanent al proiectului IPN, în cadrul dezbaterii publice cu tema: „De ce politicienii iar au nevoie de mult timp pentru a forma coaliţia majoritară şi ce riscă în aceste condiţii oamenii din Republica Moldova?”, organizată de IPN.

Igor Boţan a spus că anul trecut Partidul Liberal Democrat a venit cu o iniţiativă foarte bună ca în ziua alegerilor să se facă un referendum privind alegerea preşedintelui – o promisiune de mai mulţi ani a politicienilor. „Atunci Curtea Constituţională a blocat această iniţiativă. Acum tot cei care au blocat referendumul  spun că trebuie rezolvată problema alegerii şefului statului. Politicienii noştri vor în loc de reguli clare să aibă un mediu circumstanţial, să facă aşa cum le convine. Eu cred că vor avea nevoie de comunişti pentru a alege conducerea ţării, măcar pentru aceasta trebuiau să invite şi comuniştii la discuţii. Eu m-am convins în ultimii ani că politicienii au interese obscure”, a subliniat expertul.

Igor Boţan a adăugat că starea în care este Republica Moldova este deplorabilă. „Sunt de acord că influenţă o are factorul uman, dar este o soluţie – demisia şi alegeri anticipate. Dar nu se acceptă, guvernăm prost, totuşi, nu vrem să demisionăm şi nu vrem să acceptăm experienţa internaţională”, a conchis expertul.

Igor Boţan i-a acuzat pe politicieni că nu au dat dovadă niciodată de voinţă politică, nici atunci când trebuia stopat jaful din sistemul bancar, nici când acesta trebuie investigat.

Dezbaterea „De ce politicienii iar au nevoie de mult timp pentru a forma coaliţia majoritară şi ce riscă în aceste condiţii oamenii din Republica Moldova?” este ediţia XL din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat în parteneriat cu Radio Moldova şi susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel.