logo

Igor Boțan: La 2 ani de la atacul Rusiei asupra Ucrainei, avem de o parte și alta pierderi estimate la sute de mii de vieți omenești


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-la-2-ani-de-la-atacul-rusiei-8004_1102936.html

Deși s-a dorit inițial din partea Federației Ruse ca acest război să fie catalogat ca intern, în care Federația Rusă s-a văzut, chipurile, nevoită să se implice, acum lucrurile sunt clare. Acest pretext este un fals, iar războiul este unul de cucerire din partea Rusiei. Este opinia expertul permanent al proiectului, Igor Boțan și a fost formulată în cadrul dezbaterii publice „Războiul care a aruncat în aer Lumea”, desfășurată de Agenția de presă IPN

Dacă ne referim la impactul acestui război, a explicat Igor Boțan, e unul care a produs pierderi omenești, estimate la sute de mii, a destabilizat economiile regionale și chiar economia Uniunii Europene.

Cu referire la caracterul luptelor care se dau în Ucraina, analistul politic a spus: „Constatăm atacuri aeriene, de pe nave maritime, persistă războiul informațional. Cu regret, războiul pe care îl poartă Rusia împotriva Ucrainei este însoțit și de acțiuni diversioniste și teroriste. Este suficient să ne amintim de Bucea, Irpin, Mariupol, orașe care au fost șterse de pe fața pământului”.

Potrivit lui, la 2 ani de la atacul Rusiei asupra Ucrainei, acest război este calificat a fi unul la scară largă, lucru menționat și în recenta luare de poziție a Uniunii Europene care aplică cel de-al 13-cea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, sancțiuni individuale și economice.

„De ce e considerat un război la scară largă? Pentru că este atacat întreg teritoriul Ucrainei, frecvent, cu rachete, cu blocaje a căilor de transport. Aici trebuie de remarcat că Rusia a blocat exportul de cereale din Ucraina, cauzând criză alimentară în toată lumea. Ucraina a reușit, totuși,  să-l deblocheze, demonstrând capacități în a se opune nu numai din punct de vedere militar, dar și al strategiilor de comerț”, a menționat Igor Boțan.

„Cum este ajutată Ucraina să reziste? E o altă întrebare, care stă pe ordinea de zi. Nefiind implicate direct in război, sunt grupuri de state, care fac tot posibilul ca să ajute Ucraina”. Analistul politic Igor Boțan s-a referit în particular la grupul statelor care fac parte din Clubul de la Rammstein, întrunit recent pentru a discuta cum poate fi ajutată Ucraina să reziste și iasă victorioasă din războiul nedrept, la scară largă, pe care l-a declanșat Rusia pe 24 februarie 2022.