logo

Igor Boțan: Inițiativa privind renunțarea la serviciul militar obligatoriu este nepregătită


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-initiativa-privind-renuntarea-la-serviciul-militar-obligatoriu-este-n-7978_1040826.html

Inițiativa PDM privind renunțarea la serviciul militar obligatoriu și trecerea la serviciul militar prin contract, este una nepregătită și se bate cap în cap cu proiectul Guvernului privind Strategia de apărare a Republicii Moldova. Autorii inițiativei trebuie să publice documentele în baza cărora au ajuns la concluzia pe care au anunțat-o, în caz contrar asistăm la inițiative populiste, care sunt lansate cu scopuri electorale. Declarația a fost făcută la dezbaterile publice cu tema: „Armata profesionistă: motive, beneficii, riscuri”, din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, de către expertul permanent al proiectului, Igor Boţan.

Igor Boţan spune că implementarea unei astfel de reforme, în timp de doi ani, pare extrem de dificilă. Expertul este de părere că partidul de la guvernare trebuia deja să aibă la îndemână un șir de documente deja elaborate, cum ar fi Strategia securității naționale, Strategia privind apărarea națională și Doctrina militară. Igor Boţan amintește că în privința Strategiei de securitate există probleme între guvernare și Comandantul suprem al forțelor armate, președintele țării Igor Dodon. Ultimul a anulat Strategia elaborată de către fostul șef de stat, Nicolae Timofti. Expertul mai spune că anul trecut Guvernul a discutat Strategia apărării Republicii Moldova, pe un termen de zece ani, unde nici pomină de renunțarea la serviciul militar obligatoriu.

Despre Doctrina militară a Republicii Moldova Igor Boţan spune că aceasta a fost adoptată în 1995, iar de atunci multe lucruri s-au schimbat. Cel mai important în acest sens este hotărârea Curții Constituționale din mai 2017 care spune că Republica Moldova este un teritoriu ocupat și indică și țara care a ocupat teritoriul. Potrivit lui Igor Boţan, de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale nu a urmat nimic, nu a fost adoptată vreo lege privind regimul juridic al teritoriilor ocupate. „Nu înțeleg cum în astfel de condiții, când lipsesc documentele cheie, cele două strategii, doctrina, iar Curtea Constituțională ne spune că avem teritoriu ocupat, se vine că astfel de reformă”, a declarat Igor Boţan.

Potrivit expertului, Constituția Republicii Moldova are cel puțin cinci articole care se referă la securitate și apărare. Unul dintre ele spune expres că apărarea țării este o datorie și o obligație a fiecărui cetățean al Republicii Moldova. Pe de altă parte, și Legea cu privire la pregătirea cetățenilor pentru apărarea patriei spune că fiecare cetățean trebuie să fie de la 16 ani la evidența militară. „Sunt o mulțime de lucruri care nu se leagă între ele. Legislația Republicii Moldova nu a fost adusă în concordanță cu ultimele modificări și pe neprins de veste ni se spune că urmează să fie realizată reforma în doi ani. Nici despre costuri nu știm foarte multe lucruri”, a afirmat expertul.

În opinia lui Igor Boţan, dacă ar fi publicat documentul care prevede renunțarea, de către Republica Moldova, la serviciul militar obligatoriu și trecerea la serviciul militar prin contract, experții ar putea spune cât de realist este să fie făcută reforma în timp de doi ani.

Dezbaterile publice „Armata profesionistă: motive, beneficii, riscuri”, constituie ediția a 88-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.