logo

Igor Boțan: În Moldova lipsește cultura de participare la referendumuri


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-in-moldova-lipseste-cultura-de-participare-la-referendumuri-7978_1037880.html

Referendumul de revocare exprimă un vot de neîncredere față de o persoană anumită. În Republica Moldova există o mulțime de probleme legate de acest tip de referendum, inclusiv lipsa culturii de participare la asemenea exerciții. Declarația a fost făcută de Igor Boțan, director ADEPT, expert permanent al proiectului, la dezbaterile publice cu tema: „Referendum anti-Chirtoacă: mergem – boicotăm, unde si de ce punem bifa?”, ediția a 79-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN. În altă ordine de idei, potrivit lui Igor Boțan, este rău faptul că Dorin Chirtoacă nu poate participa la acest referendum, însă, în viziunea sa, cetățeanul este cel care singur decide dacă participă la vot sau nu și dacă este pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă sau susține menținerea lui în funcție.

Potrivit expertului, în istoria Republicii Moldova a avut loc un singur referendum la care au participat mulți cetățeni și care a fost sondaj național, în martie 1994. Potrivit lui, s-a recurs la acel referendum întrucât poporul trebuia să dea undă verde Constituției. În 1999 a avut loc un referendum consultativ legat de trecerea la republică prezidențială, referendum care nu a fost validat, și un al treilea, pe cinci septembrie 2010, unde pentru prima dată un partid politic a decis să boicoteze acel referendum, boicot care a avut un impact determinant.

Igor Boțan spune că în Moldova, potrivit legislației electorale, referendumul este echivalat alegerilor. Toate procedurile sunt practic echivalente cu cele ale alegerilor doar că alegerile implică persoane și programele acestora și sunt multipolare, adică pot exista mai mulți candidați, referendumul, însă implică idei, proiecte de politici și sunt bipolare, adică cetățeanul răspunde prin ”da” sau ”nu”. Referendumul de revocare presupune ambele aceste forme. Acesta este un vot de neîncredere sau de încredere față de o anumită persoană în anumită funcție.

Potrivit expertului, dacă referendumul este asimilat alegerilor, votul este liber exprimat și oricare cetățean decide, dacă merge la referendum sau nu. În sensul Codului Electoral, agitația este de asemenea o formă de a susține o cauză sau nu, iar din punct de vedere al boicotului, promovat de o parte dintre forțele politice, nu există probleme. Potrivit lui, în situația actuală, factorul politic predomină asupra celui administrativ, în special în capitală. „Marea problemă este că în municipiul Chișinău alegerile sunt politice sau geopolitice. Din păcate, factorul politic persistă și acum este cel mai pronunțat”, a spus Igor Boțan.

Dezbaterile publice „Referendum anti-Chirtoacă: mergem – boicotăm, unde si de ce punem bifa?”, constituie ediția a 79-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.