În Republica Moldova ar putea fi efectuată reforma electorală. În opinia expertului Igor Boţan, după toate aranjamentele care s-au făcut şi care sunt numite reforme, cetăţenii din Republica Moldova ar putea avea loc reforma sistemului electoral. Opinia a fost expusă în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Republica Moldova la răscruce de ani politici”, ediţia a 67-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.
Potrivit lui Igor Boţan, reforma sistemului electoral ar însemna că votul consolidat pentru noile partide emergente sau de opoziţie să fie dispersat în circumscripţii. „Acest lucru se face pentru că un mediaholding controlează în totalitate sudul şi nordul republicii. În centru mai sunt televiziuni de alternativă şi situaţia este altfel. În nord şi sud, dacă rămâne situaţia legată de monopolizarea mass-media, totul va fi aşa cum îşi doreşte „păpuşarul” care se numeşte „coordonator” al actualei guvernări”, a spus expertul permanent al proiectului.
În opinia lui, „chestiunea aceasta este dezolantă pentru cetăţeni, pentru că ei aşteaptă un răspuns cu ce se vor termina toate lucrurile acestea. Acesta este bilanţul anului 2016, ce va fi mai departe, nu ştim”, a menţionat expertul.
Igor Boţan a mai spus că politicienii aflaţi în fruntea partidelor politice pot să facă în aşa fel ca instituţiile să fie autonome, oamenii care ocupă funcţii să fie promovaţi pe criterii de profesionalism şi integritate şi atunci toate neînţelegeri între oamenii politici vor dispărea şi cetăţenii le vor mulţumi la vot.
În anul 2016, cetăţeanul s-a convins că instituţiile din Republica Moldova nu sunt independente, dacă ele au nevoie de un coordonator care este persoană fizică. „Nu poţi vorbi despre integrare europeană atunci când instituţiile nu sunt independente şi nu sunt bazate pe profesionalism şi integritate. Acesta este cel mai mare handicap al Republicii Moldova”, a spus expertul.
Al doilea fenomen observat pe parcursul anului a fost că cetăţenii sunt luaţi prin surprindere. „Guvernul, dacă a dorit, şi-a asumat răspunderea pentru rectificarea bugetului sau pentru punerea miliardului pe umerii cetăţeanului ca oamenii să nu se revolte. Da, guvernarea şi-a salvat pielea semnând memorandumul cu FMI. Fondul Monetar Internaţional i-a pus mâinile la spate, i le-a legat şi i-a spus că nu are altă soluţie: ca să primească injecţiile financiare şi să se menţină pe linia de plutire trebuie să facă anumite acţiuni”, a menţionat Igor Boţan.
Dezbaterile publice cu tema: „Republica Moldova la răscruce de ani politici” sunt ediţia a 67-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat de IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.