logo

Igor Boţan: Ideea unui candidat comun la preşedinţie a fost lansată conştient în societate


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-ideea-unui-candidat-comun-la-presedintie-a-fost-lansata-constient-in--7978_1027745.html

Ideea unui candidat comun la alegerile prezidenţiale a fost conştient aruncată în societate în calitate de sondă pentru a examina reacţia opiniei publice şi a partidelor politice. Aceasta pentru că partidele de opoziţie consideră că ţara se află în criză profundă. În acelaşi timp, reprezentanţii partidelor de la guvernare promovează ideea că toate formaţiunile ar trebuie să vină cu proprii candidaţii pentru scrutinul prezidenţial din 30 octombrie şi că ei vor proceda anume aşa. În acest mod, partidele de la guvernare încetăţenesc ideea că Republica Moldova deja se află într-o stare de normalitate. De această părere este directorul executiv al ADEPT, Igor Boţan.

În cadrul dezbaterilor publice cu tema „Candidatul comun al dreptei la prezidenţiale: necesitate şi posibilitate, avantaje şi dezavantaje”, ediţia a 57-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice, el a declarat că  formaţiunile de centru-dreapta vorbesc insistent despre un candidat comun. Expertul permanent al proiectului consideră că interesul acestora de a identifica un candidat comun transmite mesajul că situaţia în ţară e anormală.

„Interesul public cere ca partidele politice în această situaţie de criză să renunţe la interesele personale şi să aleagă un candidat comun pentru binele comun şi pentru a depăşi situaţia de criză”, a subliniat Igor Boţan.

Referindu-se la ideea unor partide de dreapta de a identifica un candidat comun la preşedinţie de către partidele de centru-dreapta şi cele de stânga, Igor Boţan a declarat că această idee este una frumoasă, dar este puţin probabil că va fi realizată. Totodată, el a spus că viitorul preşedinte nu are suficiente pârghii pentru a dizolva Parlamentul şi a declanşa alegeri parlamentare anticipate.

Referindu-se la desemnarea unui candidat unic la preşedinţie de către partidele de pe segmentul centru-dreapta, Igor Boţan a spus că acest candidat trebuie să fie unul notoriu, să aibă acces la mass-media şi la resurse financiare.

Totodată, el califică ideea unui candidat al societăţii civile drept una foarte frumoasă, dar utopică. Potrivit lui Igor Boţan, un astfel de candidat este absolut lipsit de resurse şi există mari probleme cum să fie motivate partidele să susţină un corp extern.

Igor Boţan consideră că partidele unioniste au două opţiuni în cazul unui candidat pentru prezidenţiale: sau să susţină candidatul puterii sau pe cel comun al partidelor de pe centru-dreapta.

În opinia lui, partidele unioniste nu pot avea un propriu candidat pentru că vor nimeri în capcană. „Potrivit articolului 79, alineat 2, vor trebui să depună jurământul „să-şi angajeze toată puterea, priceperea pentru a asigurarea suveranităţii, independenţei, unităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei. Nu-mi pot imagina un candidat unionist care ar depune un asemenea jurământ”, a opinat Igor Boţan.

Dezbaterile publice cu tema „Candidatul comun al dreptei la prezidenţiale: necesitate şi posibilitate, avantaje şi dezavantaje” sunt ediţia a 57-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.