logo

Igor Boțan: Hotărârea CNESP privind regulile de organizare a alegerilor este insuficientă


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-hotararea-cnesp-privind-regulile-de-organizare-a-8004_1076746.html

Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) din 12 august privind regulile generale obligatorii de prevenire și combatere a infecției COVID-19 la desfășurarea scrutinelor electorale, este insuficientă. Există necesitatea reglementării votului persoanelor bolnave de COVID-19, celor care sunt în autoizolare etc, mai ales că până la scrutinul prezidențial au mai rămas trei săptămâni. Declarațiile au fost făcute de Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, la dezbaterile publice: „Cadrul legal garantează alegeri libere și corecte? Cine garantează aplicarea corectă a cadrului legal?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Factorul pandemic este extrem de important acum, din punctul de vedere al validării alegerilor, având la bază frica cetățenilor de a veni la secțiile de votare. În opinia lui Igor Boțan, pe de o parte, invalidarea alegerilor ar fi imposibilă pentru că, potrivit statisticii de participare la vot în ultimii ani, vin la votare circa 1,5 milioane de cetățeni din 3,2 milioane cu drept de vot, dar, pe de altă parte, având în vedere ultimele date privind infecția cu COVID-19, acest lucru se face posibil.

Igor Boțan a menționat că Republica Moldova, spre deosebire de alte state, are un specific, și anume „enclava separatistă peste râu care nu e controlată”. Astfel, există puțină experiență internațională despre cum se oferă dreptul de vot pentru aceste teritorii sau mai exact, pentru cetățenii Republicii Moldova de pe acest teritoriu.

„În Georgia și Ucraina prin legislație se interzice organizarea alegerilor în circumscripțiile electorale care se află pe teritorii necontrolate. În Republica Moldova nici nu s-a dorit să se asculte de această practică, pentru că a existat interes. Acolo unde există interes, acolo nu domină rațiunea”, a spus Igor Boțan.

Expertul menționează că în puține state din lume o treime din cetățeni sunt peste hotare, așa cum e cazul Republicii Moldova. Astfel, există loc de reglementare mai bună a procedurilor de vot pentru cetățeni moldoveni de peste hotare. Igor Boțan spune că aici mai există și problema relațiilor autorităților moldovene cu autorităților din statele respective. El susține că secțiile de votare dinafara misiunilor diplomatice de fiecare dată trebuie să fie discutate, agreate, aprobate, dar, dacă, totuși, există o experiență de mai mulți ani, acest lucru poate și trebuie realizat.

Dezbaterile publice: „Cadrul legal garantează alegeri libere și corecte? Cine garantează aplicarea corectă a cadrului legal?”, sunt ediția a 155-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.