logo

Igor Boţan: Formaţiunile extraparlamentare pot schimba situaţia din ţară


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-formatiunile-extraparlamentare-pot-schimba-situatia-din-tara-7978_1023751.html

Partidele extraparlamentare îşi pot mobiliza membrii pentru a cere micşorarea pragului electoral ca şi aceste formaţiuni să aibă şanse să acceadă în Parlament sau să ceară ore de emisie la televiziunea publică unde să-şi exprime opiniile referitor la situaţia din ţară. Astfel de propuneri au fost făcute de Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Pe cât de adecvat situaţiei din Republica Moldova se comportă participanţii reali şi potenţiali la negocierile privind formarea coaliţiei de guvernare: viziuni extra-parlamentare”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Igor Boţan, expertul permanent al proiectului IPN, a spus că partidele au menirea de a servi drept vehicule între societatea civilă şi politic. Ele trebuie să aibă echipe, program, iar în situaţie de criză să pună în acţiune aceste resurse. „Este adevărat că în momente de criză există oameni care pot fi astfel de vehicule. Totodată, dacă noi spunem că 4 din cele 5 partide din parlament au comportament inadecvat, e cazul să vedem ce pot face partidele extraparlamentare pentru a schimba situaţia din ţară”, a menţionat Igor Boţan.

Expertul a venit cu o sugestie pentru partidele extraparlamentare. „Avem circa 40 de partide extraparlamentare, care au în total circa 160 de mii de membri. În locul lor, eu aş semna un manifest adresat Parlamentului ca să se micşoreze pragul electoral. Deşi s-ar putea să nu fie cel mai potrivit moment pentru aceasta, deoarece şi Voronin (PCRM), şi Ghimpu (PL), şi Filat (PLDM) îşi doresc micşorarea pragului electoral, pentru că şansele de a accede din nou în Parlament sunt minime, şi ei atâta şi aşteaptă ca să fie „presaţi” de către altcineva”, a spus Igor Boţan.

Cât ţine de doleanţa exponenţilor partidelor extraparlamentare de a avea ore de emisie la televiziunea publică, unde să-şi expună opiniile, expertul a precizat că mass-media este un domeniu de afaceri, dar instituţia publică poate fi pusă în slujba cetăţenilor. „Cel puţin 160 de mii de cetăţeni pot semna o adresare şi nu văd cum directorul Moldova 1 ar refuza. Un criteriu ar fi ca accesul la dezbaterile televizate să fie posibil în baza activismului formaţiunii. Acest criteriu ar putea să motiveze formaţiunile să fie mai active, să organizeze diverse evenimente. Cred că se poate face ceva, trebuie să te angajezi şi să încerci”, a încheiat Igor Boţan.

Dezbaterile publice cu tema: „Pe cât de adecvat situaţiei din Republica Moldova se comportă participanţii reali şi potenţiali la negocierile privind formarea coaliţiei de guvernare: viziuni extra-parlamentare” sunt ediţia a 45-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” susţinut de Fundaţia Hanns Seidel.