logo

Igor Boțan: Factorii obiectivi influențează cursul valutar și nu dorințele politicienilor


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-factorii-obiectivi-influenteaza-cursul-valutar-si-nu-8004_1078333.html

Atât timp cât Banca Națională are libertatea, în conformitate cu legea, să-și îndeplinească atribuțiile, atâta timp se observă că factorii obiectivi influențează cursul valutar și nu dorințele politicienilor, care în ajun de alegeri vor „fie să facă cadouri cetățenilor, fie să transforme țara în șantier industrial”. Astfel a comentat expertul Igor Boțan, declarațiile politice care sugerau anterior că ar trebui modificat cursul valutar în favoarea anumitor grupuri economice. Opinia a fost exprimată la dezbaterea publică „Fluctuația cursului valutar, de ce depinde și ce trebuie să cunoaștem despre ea?”, organizată de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan crede că declarațiile respective au fost o încercare pentru a vedea care vor fi reacțiile reprezentanților instituțiilor finanțatoare internaționale și a Băncii Naționale, care, de altfel, nu au întârziat să apară. După, lucrurile au revenit la normalitate, spune expertul. Totodată, acesta remarcă influența puternică a mesajului că Banca Națională trebuie să rămână o instituție independentă. „Toate aceste lucruri le-am văzut, au persistat, ele au fost depășite și se pare că lucrurile sunt acum într-un anumit cadru al normalității, dar acest cadru are marja lui de fluctuație”, a spus Igor Boțan.

Expertul a menționat că atât timp cât Banca Națională este independentă, cu o legislație relativ dezvoltată, economia Republicii Moldova este una deschisă. „Deci, situația trebuie privită ca un sistem cibernetic, adică toți factorii care influențează economia și respectiv interesele cetățenilor, trebuie luați în calcul”. În contextul fluctuației afișate de punctele de schimb valutar, Igor Boțan susține că nu crede că acestea „își fac de cap așa cum doresc”. „În primul rând, Banca Națională stabilește acest curs de schimb. Banca Națională nu are drept prioritate principală doar obiectivul fundamental - asigurarea și menținerea stabilității prețurilor, dar Banca Națională este un jucător important pentru asigurarea echilibrului economic în Republica Moldova. Toți acești factori trebuie priviți în ansamblu”, a subliniat Igor Boțan.

Igor Boțan a remarcat că cetățeanul Republicii Moldova care are economii în lei, înainte de sărbătorile de iarnă, e deprins ca prețurile să fie stabile. „Însă cei care primesc remitențe și vor să meargă la punctul de schimb valutar simt un disconfort, dacă cursul este dezechilibrat față de așteptările pe care le au. Pentru cei care vor avea economii în monedă națională și prețurile sunt stabile, menținerea sub control a inflației e ok. Pentru cei cu remitențe, va fi un disconfort. Dar, această pendulare este sezonieră și toată lumea trebuie să înțeleagă că sănătatea economică a Republicii Moldova este principalul lucru care trebuie luat în calcul și de Banca Națională, și de clasa politică, și de public. Atât timp cât aceste fluctuații sunt în limite admisibile, lucrurile sunt sub control”, a spus expertul.

Per general, expertul a recomandat cetățenilor din sectorul economic să-și mărească productivitatea muncii, acesta, în opinia lui, fiind un factor care menține unitatea economică pe linia de plutire. Pentru restul, în special cei care au economii, Igor Boțan le-a sugerat să le păstreze în monedă națională, „cu condiția că Banca Națională într-adevăr își face bine meseria și menține lupta pentru stabilitatea prețurilor. Dar știm ce s-a întâmplat în 2014, cei care au avut economii în monedă națională au fost jăcmăniți de o treime din acestea, pentru că s-a furat un miliard, și cu condiția că suntem siguri că țara noastră de acum înainte nu mai admite astfel de jafuri bancare, cum am avut anterior”, a subliniat Igor Boțan.

Igor Boțan mai crede că o soluție bună rămâne și cea de a diversifica economiile în mai multe valute.

Dezbaterea publică „Fluctuația cursului valutar, de ce depinde și ce trebuie să cunoaștem despre ea?”, este ediția a 162-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.