logo

Igor Boțan: Existența Gazoductului Iași-Chișinău deja este un lucru foarte important


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-existenta-gazoductului-iasi-chisinau-deja-este-un-8004_1076497.html

Existența Gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău deja este un lucru foarte important, reprezentând un instrument de alternativă în asigurarea cu gaze naturale a Republicii Moldova. De această părere este expertul permanent al proiectului Igor Boțan, exprimată la dezbaterile publice: „Gazoductul între politică, economie și șansa de a trăi mai bine”, organizate de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan mai spune că furnizorul de gaze, deocamdată unic pentru Moldova, are interesul să nu piardă clientul, care este Republica Moldova. Asta înseamnă că factorii obiectivi la formarea prețului și achiziționarea gazului de către Moldova iese în prim plan și pe planul doi trece factorul voluntarist, de folosire a pârghiilor de ordin politic-geopolitic asupra Republicii Moldova.

În altă ordine de idei, Igor Boțan, a declarat că problema gazoductului este foarte importantă din punct de vedere al securității energetice. Expertul a amintit de anul 1992, când a fost întreruptă livrarea gazelor, resimțită în special la orașe. Prețul plătit atunci a fost că Moldova a semnat un Acord cu Federația Rusă, unde Rusia a devenit pacificator în conflictul transnistrean. Acum situația în lume pare a fi alta. „Ce facem acum cu Turkish Stream? Stă gol? Stă gol. După ce s-au investit șapte miliarde, doi ani de zile. Ce facem cu Nord Stream 2? În suspans!. În general, obiectivele s-au atins pe jumătate și nu a existat nicio perspectivă de a livra spre China o cantitate de gaz. Iată voința politică. Iată anunțarea în avans a intențiilor care se termină cu o mare bulă de săpun care se sparge”, spune el.

Igor Boțan consideră că gazoductul Iași-Chișinău, din punct de vedere strategic are o pondere foarte, foarte serioasă. „Eu cred că acest gazoduct Iași-Chișinău, din punct de vedere strategic, este foarte important, după cum spun chiar și autoritățile. În caz de… Lasă-l să fie în caz de...”. Expertul a amintit că ieri, președintele consiliului de administrare al Moldovagaz a anunțat că până la 31 decembrie, în Republica Moldova trebuie introduce prevederile Pachetului Energetic III.

„În 2009, Republica Moldova a acceptat să adere la Comunitatea Energetică Europeană, iar în 2011, în luna octombrie, la Chișinău a avut loc ședința Consiliul ministerial al Comunității Energetice Europene. Atunci Republica Moldova a semnat acordul, potrivit căruia se angajează să implementeze Pachetul III energetic”, explică Igor Boțan. Potrivit lui, acest pachet energetic urma să fie implementat până în 2015, lucru care nu s-a reușit. Însă, pe parcurs au fost adoptate legi privind gazele naturale și energia electrică.

Dezbaterile publice „Gazoductul între politică, economie și șansa de a trăi mai bine”, sunt ediția a 153-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.