România are un rol absolut pozitiv în parcursul european al Republicii Moldova și chiar este și obligația României să întreprindă toate eforturile posibile pentru ca Moldova să reușească în procesul de integrare europeană, având în vedere, inclusiv faptul că integrarea europeană este singurul subiect care de-a lungul a 32 de ani de independență a fost unul consensual. O spune expertul permanent al proiectului Igor Boțan, în cadrul dezbaterii publice „Arborele genealogic european al Moldovei”, organizată de Agenția de presă IPN.
Potrivit lui Igpor Boțan, România, ca țară membră a UE și NATO, pe lângă dimensiunea legată de unitatea lingvistică, etnică, are obligațiuni care reies din statutul de țară membră UE și NATO. Cea mai mare responsabilitate ține de securitate. În afară de asta, România este implicată plenar și în alte domenii și asta influențează foarte mult Republica Moldova.
În aceeași ordine de idei, expertul a subliniat că prima legislatură Parlamentului moldovean, cea care a adoptat Declarația de suveranitate și independență, este cea care a pus bazele integrării europene și Curtea Constituțională confirmă în 2014 acest lucru.
Totodată, spune el, în singura strategie de politică externă care a fost adoptată de agrarieni, „în mod surprinzător, se regăsește dezideratul de integrare europeană. Exact în acea perioadă, ex-președintele Petru Lucinschi trimite două scrisori, una în 2007 și una în 2008, la președintele Comisiei Europene cerând ca Republica Moldova să fie acceptată cu statut de țară-candidat pentru integrarea în Uniunea Europeană”.
În opinia lui Igor Boțan, suportul cetățenesc pentru UE a crescut odată cu mesajele respective care au venit din partea clasei politice. „A avut loc o scădere bruscă a susținerii după furtul miliardului și a fost o perioadă de un an, când preferințele alegătorilor pentru integrarea euroasitatică o depășea pe cea pentru integrarea europeană”.
„Odată cu începerea protestelor în 2016, lucrurile au început să revină la normalitate și actualmente, sondajele arată că cei care sunt în țară, în proporție de 60% pledează pentru integrarea europeană, iar dacă se ia în considerare că o treime din cetățenii cu drept de vot sunt în diasporă, iarm potrivit ultimelor scrutine electorale, în diasporă 95% pledează pentru integrarea europeană, se poate spune că cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, în proporție de trei pătrimi, pledează integral pentru integrarea europeană, ceea ce este un suport extraordinar și clasa politică are doar scopul ca acest suport cetățenesc să fie transformat în realitate”.
Expertul a adăugat că Uniunea Europeană a înțeles, în sfârșit, că lăsarea Moldovei, a Ucrainei, a țărilor care s-au desprins de imperiul sovietic în zona gri este o mare greșeală, având în vedere Rusia, cu pretenția ei de imperiu care respiră, „adică se contractă și apoi se lărgește”, își acumulează forțe ca să se reextindă. „Lăsarea în zona gri nu va aduce pace în Europa, vor fi tentative de recucerire a acestor state. Singura soluție este ca aceste state să fie acceptate în Uniunea Europeană și acest lucru a început, desigur, inclusiv, din cauza agresiunii împotriva Ucrainei, consideră Igor Boțan,
Igor Boțan mai spune că România este gata să ajute Moldova să progreseze pe cele 33 de capitole incluse în condițiile UE, dacă se încep negocierile de aderare la UE: „Aceasta, în afară de susținerea de milioane de euro a proiectelor în Republica Moldova, de către UE.
Dezbaterea publică cu genericul „Arborele genealogic european al Moldovei” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.