logo

Igor Boțan: este o mare greșeală să dezvăluim evenimentele din cel de-al Doilea Război Mondial ce sunt convenabile doar unei anumite părți


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-este-o-mare-greseala-sa-dezvaluim-evenimentele-8004_1097272.html

Atunci când vorbim despre cel de-al Doilea Război Mondial și scoatem în față doar lucrurile ce sunt convenabile unei anumite părți din punct de vedere ideologic sau propagandistic este o mare greșeală. Asemenea modalitate de prezentare a realității constituie un adevăr trunchiat care induce în eroare. De această părere este Igor Boțan, expert permanent al proiectului, și a fost expusă în cadrul unei dezbateri publice organizate de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan a menționat că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au avut loc mai multe evenimente care formează imaginea întreagă. Și scoaterea din acest puzzle doar aceea ce îi convenea propagandei sovietice și actualmente propagandei din Federația Rusă și susținătorilor acesteia din Republica Moldova este o eroare. „După împărțirea Poloniei de către Germania nazistă și Uniunea Sovietică în anul 1939 a fost semnat Tratatul de prietenie și pace dintre Uniunea Sovietică și Germania nazistă. A avut loc așa-zisul Marș al Victoriei (parada militară) la Brest în care reprezentanții armatei sovietice și ai Germaniei naziste au mărșăluit ca învingători asupra Poloniei, de aceea acum „Ziua Victoriei” sună tare interesant în acest context. Noi nu trebuie să uităm ce a urmat. Anul 1941, luna martie, semnarea Cartei Atlanticului între Marea Britanie și Statele Unite prin care Statele Unite consimt să dea start Lend-Lease-ului datorită căruia Marea Britanie a putut rezista după începerea bombardamentelor în luna august 1940. Nu putem uita de 13 noiembrie 1940 când Britania era bombardată, iar șeful Guvernului sovietic la Berlin negocia cu Adolf Hitler despre împărțirea lumii. Fiecare din aceste momente formează imaginea întreagă a celui de-al Doilea Război Mondialˮ, a afirmat Igor Boțan.

Expertul a declarat că de mare utilitate ar fi pentru societatea noastră ca, cei care sunt interesați de subiectul celui de-al Doilea război Mondial, să consulte literatura artistică și să înțeleagă ce s-a întâmplat în realitate. „Noi ne amintim despre cei sute de mii de oameni care au fost pur și simplu eliminați? Ei au fost victime care au fost șterse din viața societății sovietice. Sau patru milioane de prizonieri? Stalin a spus că Uniunea Sovietică  nu are prizonieri, ci are trădători. Câți de ei au nimerit în Gulaguri ulterior? De aceste categorii de oameni nu ne amintim deloc? De faptul că un regim totalitarist în Europa Centrală și de Est a substituit un alt regim totalitarist care a mai durat acolo 50 de ani? Noi ce atitudine trebuie să avem față de toate aceste lucruri? Cel de-al Doilea Război Mondial a fost început de comun acord de Uniunea sovietică și Germania nazistă, în baza Pactul Ribbentrop-Molotov și protocolul secretˮ, a spus expertul.

„În Republica Moldova trebuie să aducem lucrurile în conformitate cu viziunea noastră bazată pe un fenomen complex al tragediei prin care a trecut omenirea după Primul Război Mondial și până la cel de-al Doilea Război Mondial și să potrivim foarte bine argumentele ca să fim convingători atunci când discutăm cu cetățenii Republicii Moldova. Trebuie să fim răbdători, convingători, deciși și dedicați în ceea ce privește elucidarea corectă a evenimentelor istorice. Aceasta este calea pe care trebuie s-o urmeze Republica Moldovaˮ, a conchis Igor Boțan.

Dezbaterea publică cu tema „Ziua Victoriei: între reconciliere, antagonizare și destabilizare?”, este ediția a 11-a din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”, desfășurat de Agenția de presă IPN cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.