logo

Igor Boțan: E o problemă cu societatea noastră


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-e-o-problema-cu-societatea-noastra-8004_1076630.html

În Republica Moldova avem oameni contemplativi, cumsecade, dar care vor ca cineva să le rezolve problemele, „un tătuc” în care să aibă încredere, să-l voteze. Opinia a fost exprimată de Igor Boțan, expert permanent al proiectului, la dezbaterile publice „Mizele alegerilor prezidențiale în viziunea clasei politice și a societății”, organizate de agenția de presă IPN.

În opinia sa, Igor Dodon are un program electoral reformulat, care este similar cu programele ce le-au avut Vladimir Voronin sau Vladimir Plahotniuc. Acesta își dorește ca Republica Moldova să devină republică semi-prezidențială, unde șeful statului să poată numi Guvernul, fără ca să intervină Parlamentul.  

„De exemplu, miza alegerilor parlamentare din 2019 a fost „Jos Plaha” și aceasta a fost atinsă. Igor Dodon însă nu și-a dorit acest lucru”, este de părere expertul.

Dacă Igor Dodon se mulțumește cu Parteneriatul Estic și nu vrea să se extindă mai departe în miza sa, atunci miza partidelor de dreapta este modelul european. „Miza pentru partidele proeuropene este modelul – să avem un model european, adică un președinte mai mult simbolic, care este un fel de intelectual care are viziune și această viziune o împărtășește cu cetățenii și transmite mesaje puterii. Dar însăși președintele nu este implicat direct în soluționarea acestor probleme. Eu așa văd mizele în această campanie electorală”, a declarat Igor Boțan.

„Igor Dodon are o unealtă politică în partidul socialiștilor, care are un electorat, pe care nu vrea să-l piardă, însă și un program pe care nu vrea să-l revadă, care, dacă îl citești, îți pui mâinile în cap ce vor să facă: biserica băgată în Constituție, anularea acordului de asociere, aderarea la uniunea economică euro-asiatică”, a menționat expertul. 

Potrivit lui Igor Boțan, în această campanie, Igor Dodon ca și cum se distanțează de socialiști, dar nu-i prea convine, pentru că mizează în special pe electoratul Partidului Socialiștilor, întrucât alt electorat nu are: „În acest sens, Igor Dodon își adaptează mesajul la un status-quo”.

„Dacă am avea un președinte pro-european și o majoritate europeană, dar oneste, nu hoațe, asta în mare măsură ar rezolva problemele noastre, pentru că am avea un anumit interval de timp, în care să putem realiza ceea ce e scris în Acordul de asociere cu UE, să convingem partenerii noștri europeni că suntem parteneri de încredere. Celor din Est să le spunem că nu avem nimic împotriva lor, că vrem relații bune și în spațiul acesta”, a specificat expertul proiectului.

Igor Boțan spune că, ținând cont de cultura politică moldovenești, trebuie să înțelegem că, oricum, cetățenii de care încercăm să avem grijă, se uită la lideri politici. Ei vor ca aceștia să le formuleze lucrurile foarte clar, ca ei să le înțeleagă și să le susțină, eventual. Dar dacă acest lucru nu se întâmplă, ei rămân oarecum nedumeriți și asta cultivă absenteismul la urnele de vot.

„E o problemă cu societatea noastră. Dacă ai cultură politică parohială, unde cetățenii sunt contemplativi, se uită la cei care le pune în mână și le mai dă câte un cadou înainte de alegeri, sigur că se orientează spre ăștia. E un fenomen pe care toată lumea îl înțelege și care trebuie combătut și poate fi combătut doar de forțe politice care sigur că au capacitatea politică să le explice cetățenilor de unde vin toate relele”, menționează expertul. 

Dezbaterile publice: „Mizele alegerilor prezidențiale în viziunea clasei politice și a societății”, sunt ediția a 154-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.