Analistul politic Igor Boţan, membru al Grupului de iniţiativă care a organizat duminică, 3 mai, un miting de protest de amploare în centrul capitalei, susţine că doar fiind activi, cetăţenii pot să-şi manifeste de o manieră corectă, paşnică şi constituţională revolta faţă de o guvernare coruptă. Analistul a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că se aşteaptă ca Platforma „Demnitate şi Adevăr” va fi activă pentru foarte mult timp, iar mesajul principal este dorinţa de a transforma locuitorii în cetăţeni, transmite IPN.
„Neaşteptat de multă lume a dat curs invitaţiei Platformei „Demnitate şi Adevăr” de a veni la acest protest, înţelegând că cei care au promis să aducă Republica Moldova mai aproape de Europa, să combată sărăcia, s-au apucat, în mod absolut neaşteptat pentru majoritatea cetăţenilor, de lucruri foarte urâte, de furturi. Ultima picătură cred că a fost această istorie cu miliardul de dolari furat. Este important ca cetăţenii să poată să se exprime în mod paşnic, legal, constituţional şi să arate acestei guvernări că aşa nu se poate”, a menţionat analistul.
Igor Boţan a menţionat că vorbeşte pe această platformă în nume propriu şi scopul său este de a le arăta altor cetăţeni că, doar fiind activi, pot să-şi manifeste de o manieră corectă, paşnică şi constituţională revolta faţă de o guvernare coruptă. „Aşteptările noastre sunt că platforma va fi activă pentru foarte mult timp. Mesajul principal este că vrem să transformăm locuitorii în cetăţeni. Pentru moment, cerem câteva lucruri: să se facă claritate în privinţa banilor furaţi, să ni se spună foarte clar fără să se mintă dacă banii furaţi vor fi transformaţi de către cei implicaţi în datorie de stat pe care va trebui să o achite cetăţenii, dacă asta va stopa dezvoltarea normală a Republicii Moldova”, a notat Igor Boţan.
Întrebat dacă vor exista şi alte manifestaţii de felul celei de duminică, Igor Boţan a menţionat că probabil vor exista şi alte manifestaţii, dar numai după ce vor fi puse în ordine documentele oficiale ale platformei, astfel încât cetăţenii Republicii Moldova, precum şi partenerii internaţionali ai Republicii Moldova să aibă cea mai clară imagine despre scopurile noastre, despre faptul că este o manifestare în exclusivitate civică, despre faptul că în spate nu se află nici un fel de forţe obscure, politice sau de altă natură, că urmărim doar transformarea locuitorilor în cetăţeni.
Analistul a mai spus că după ce vor da publicităţii toate documentele oficiale, vor face probabil declaraţii de delimitare de grupurile care vin cu alte mesaje decât cele pe care le-a inserat platforma în agendă. „Nimeni nu le interzice altor grupuri care au scopuri politice să participe, dar trebuie să facem o delimitare clară, spunând că noi insistăm deocamdată, până vor apare şi alte probleme de rezonanţă, pe combaterea corupţiei ca cel mai mic numitor comun şi ca cel mai mare rău din Republica Moldova, pe încercarea de a ne debarasa de politicienii corupţi din Republica Moldova pe căi paşnice şi metode absolut constituţionale. Deci, e foarte mult de lucru. Înţelegem că responsabilitatea pe care ne-oi asumăm este foarte mare. Dar deocamdată nu vedem alte soluţii”, a conchis analistul.
Pe 3 mai, în Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au adunat peste 40 de mii de persoane în cadrul unui miting de protest organizat de Platforma civică „Demnitate şi Adevăr”, „împotriva guvernării corupte, a furturilor de proporţii şi transformării lor în datorie de stat şi împotriva presei controlate politic”.