logo

Igor Boţan: După decapitarea PLDM avem o alianţă majoritară de conjunctură


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-dupa-decapitarea-pldm-avem-o-alianta-majoritara-de-7978_1023160.html

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Igor Boţan, susţine că după decapitarea Partidului Liberal Democrat  avem o alianţă majoritară de conjunctură. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, expertul a declarat că toate componentele se tem de alegeri anticipate, deci sunt forţate de circumstanţe să se ţină împreună.

Potrivit lui Igor Boţan, componentele alianţei nu pot merge în alegeri anticipate din mai multe considerente, inclusiv pentru că nu au ce prezenta alegătorilor în afară de scandaluri de corupţie şi acestea sunt forţate de circumstanţe să mai rămână împreună, cel puţin o jumătate de an. „Acum, în această jumătate de an, vom fi martorii unor evoluţii spectaculoase. Au şi început – lupta pentru înclinarea simpatiilor Preşedinţiei prin demersul premierului Streleţ cu cererea de a-l demite pe directorul CNA. Dacă CNA în prezent este parte a guvernului, cred că Partidul Liberal Democrat şi premierul ar vrea să-şi pună un director care să contrabalanseze cumva structurile de forţă ale clanului Partidului Democrat”, a notat Boţan.

Directorul ADEPT a menţionat că după ce populaţia va ieşi din iarnă există câteva variante. Una dintre ele este legată de alegerea şefului statului. În opinia sa, aici ne dăm seama cu toţii că Partidul Liberal şi Mihai Ghimpu au fost atraşi într-o capcană cu aşa-zisul accept de a desfăşura un referendum. Toată lumea înţelege că un referendum în această situaţie va fi un vot de blam pentru această guvernare.

Igor Boaţn consideră că cele patru fracţiuni din Parlament, care se tem de alegeri anticipate, vor trebui să ajungă la un compromis. Partidul Liberal şi Partidul Comuniştilor trebuie să voteze o candidatură comună pentru funcţia de preşedinte al ţării, lucru care este extrem de dificil.

În opinia sa, al doilea lucru foarte important pentru acest Parlament este votarea bugetului. Şi încă o problemă extrem de importantă este repararea relaţiilor cu organizaţiile finanţatoare internaţionale, care vor pune nişte condiţii extraordinar de dure.