logo

Igor Boțan, despre interesele PAS și PSRM în situația actuală din Parlament și țară


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-despre-interesele-pas-si-psrm-in-situatia-8004_1078378.html

Interesul Partidului Socialiștilor în situația actuală din Parlament și din țară e să jaloneze câmpul politic, astfel încât în viitoarele manevre politice, în ajun de eventuale alegeri parlamentare anticipate, formațiunea să poată veni în fața alegătorilor și să spună: „Uite lucrurile pe care noi le-am făcut, acestea ne caracterizează și cu ele mergem mai departe”. De cealaltă parte, reprezentații PAS fac trimitere la abaterile de la regulamentul Parlamentului în procesul de promovare a ultimelor inițiative legislative. Este opinia expertului permanent al proiectului, Igor Boțan, privitor la divergența între interesele celor două formațiuni, exprimată la dezbaterea publică „Situația din Parlament și din țară – Încotro?”, organizată de Agenția de presă IPN.

„E vorba de aspecte foarte subtile. Unu: de ce a fost nevoie de subminarea atribuțiilor președintelui nou ales prin legea SIS? Aici Partidul Socialiștilor nu are o explicație bună. Dacă acum un an de zile ei au insistat ca SIS-ul să revină șefului statului, pornind de la atribuțiile constituționale pe care le are, era corect ca această atitudine a lor să rămână în picioare. Prin această modificare a legii privind SIS-ul, s-a transmis un mesaj foarte clar președintelui nou ales și formațiunii pe care o reprezintă: „Să vedeți cu ce vă veți confrunta în viitor!”, a spus Igor Boțan.

Cât privește interesele politice promovate prin inițiativele legislative de ordin economic, Igor Boțan a menționat că politicienii ar trebui să facă politică în așa fel ca să prospere economia și cetățenii. Or, legea bugetului, care este una fundamentală, ar trebui să permită oamenilor să-și facă planuri pentru anul viitor. În opinia sa, această lege trebuie discutată foarte atent. Chiar dacă este un an pandemic, plus seceta, și Guvernul a fost nevoit să facă față unor provocări care în alți ani nu au existat, asta nu scuză faptul că Parlamentul nu a funcționat, spune acesta. „Cheltuielile pentru anul viitor trebuie ponderate, astfel încât să nu ne angajăm în cheltuieli pe care nu le vom putea acoperi. Eu, ca un om dinafară, îmi doresc ca în Republica Moldova, în care avem legi și Constituție, toată viața politică să fie mai predictibilă. În rest, deputații în Parlament pot face show, actorie și așa mai departe. Eu vreau predictibilitate și aceasta îmi lipsește ca și cetățean. Chestiunea asta mă deranjează! Dacă președintele în vară era adept al unei republici prezidențiale și după ce pierde alegerile nu mai este și mai ia de la președintele ales ceea ce i s-a dat lui, mie mi se pare că chestiunea asta nu e chiar ok”, a opinat expertul.

Igor Boțan califică drept o problema faptul că Parlamentul nu a funcționat de la sfârșitul lunii iulie până la 3 decembrie. Acesta a apreciat drept nefondate explicațiile unor politicieni precum că în ajunul alegerilor prezidențiale și în campanie electorală e mai bine ca Parlamentul să nu funcționeze, pentru că acesta devine un fel de tribună de la care se dau în spectacol deputații și agită opinia publică. „Este explicație greșită”, în opinia expertului. Cât privește faptul că după reluarea activității Parlamentului, a apărut o abundență de proiecte de legi atât din partea PAS, cât și PSRM, expertul sugerează că atunci când apar proiecte de legi care ating sentimentele oamenilor, precum sunt multe dintre cele vizate, trebuie tratate cu maximă atenție și nu votate în fugă.

Referindu-se la legea privind funcționarea limbilor, expertul amintește de legea adoptată în 1989, care în opinia sa era foarte utilă și „consfințea identitatea existentă dintre limba moldovenească și cea română. „Nimeni nu pune la îndoială că cunoașterea limbii ruse este un lucru util. Dar avem o problemă existentă pe care legea promovată recent nu o soluționează. Noi, ne-am dorit să avem un bilingvism armonios. Nimeni nu vrea să pună cetățenii vorbitori de limbă rusă într-o situație mai proastă. Vrem să avem o societate consolidată,  cu bilingvism real”, a spus Igor Boțan.

Cât privește impactul situației actuale din Parlament și din țară asupra relațiilor internaționale, Igor Boțan remarcă că în cazul în care se tinde ca Republica Moldova să fie stat de drept, daca există lucruri de negociat cu partenerii, statul trebuie să se tină de cuvânt, „ca să fim tratați ca parteneri serioși”. În legătură cu legea care vizează Stadionul Republican, expertul crede că odată ce s-a ajuns la o înțelegere cu SUA în această privință, iar ulterior aceasta se anulează, Republica Moldova ca și țară pierde din seriozitate în fața partenerului american.

Pentru a depăși situația tensionată din Parlament, Igor Boțan recomandă politicienilor să discute, chiar dacă au interese diferite, expertul vede trei soluții legate de dizolvarea Parlamentului. „Unu: Curtea Constituțională să fie sesizată în privința dizolvării Parlamentului prin decizia deputaților. Decizia anterioară a Curții că Parlamentul nu poate fi dizolvat pentru că este ales în baza sistemului proporțional mi se pare stranie. Eu nu înțeleg de ce deputații nu pot adopta decizia de autodizolvare a Parlamentului, de ce nu pot vota de comun acord. A doua soluție ar fi să așteptăm învestirea președintelui ales și să vedem dacă prim-ministrul Ion Chicu se ține de cuvânt și-și dă demisia așa cum a anunțat atunci când a fost învestit în funcție. În conformitate cu programul de guvernare prin care a fost învestit, mandatul său este doar pentru perioada de până la alegerea șefului statului”, a afirmat expertul. A treia soluție, după el, ar fi ca, odată ce există două formațiuni reprezentate în Parlament care au acest interes, PAS Și PSRM, părțile să se întâlnească și să decidă care dintre cele două posibilități menționate le utilizează.

Dezbaterea publică „Situația din Parlament și din țară – Încotro?”, este ediția a 163-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.