logo

Igor Boțan: Dacă se dorește evitarea dezbaterilor politice, ele nu trebuie provocate


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-daca-se-doreste-evitarea-dezbaterilor-politice-ele-8004_1072944.html

Expertul Igor Boțan consideră că pe timp de pandemie nu se doresc dezbateri politice, însă în acest caz, cei care sunt la cârma statului nu trebuie să provoace acțiuni politice. Or, asumarea răspunderii de către Guvern, în opinia sa, este o acțiune politică și ea trebuie să aibă un răspuns pe potrivă. Și acest răspuns a venit din partea opoziției care a sesizat Curtea Constituțională. Declarațiile în acest sens au fost făcute la dezbaterile publice „Pandemia și Politica, barierele și șansele consensului”, organizate de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a menționat că Guvernul nu a primit mandat de la Parlament să-și depășească competențele, care au fost stabilite clar odată cu instituirea stării de urgență. Totodată, nu trebuie puse piedici executivului și nici Comisiei pentru Situații Excepționale în combaterea pandemiei, acțiuni ce trebuie să se desfășoare în limitele stabilite. Potrivit lui, este clar că opoziția trebuie să fie mai incisivă, dacă are soluții, iar în caz contrar, să se manifeste decent.

Expertul este de părere că, pe de o parte, se dorește evitarea dezbaterilor politice, dar, pe de altă parte, guvernarea recurge la astfel de acțiuni. Un exemplu în acest sens, spune expertul, este asumarea de răspundere de către Guvern, în condițiile în care prevederile din legea respinsă de Curtea Constituțională (CC) puteau fi adoptate la nivelul Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

Igor Boțan afirmă că hotărârea CSE a limitat activitatea Parlamentului, atunci când a stabilit că mai mult de 50 de oameni nu se pot întruni. Or, majoritatea parlamentară este de 51 de deputați. Astfel, apriori, Comisia a făcut imposibilă întrunirea majorității în legislativ. În aceste condiții, expertul se întreabă de ce Guvernul știind acest lucru, și-a asumat răspunderea pentru acea lege? Potrivit lui, acestea sunt probleme de principiu care au fost soluționate de CC. Curtea a făcut ordine în jurisprudența sa cu privire la asumarea de răspundere de către Guvern. Și activitatea opoziției din acest punct de vedere, în opinia sa, a fost una benefică.

Expertul proiectului a mai menționat și declarațiile, și întrevederile președintelui Igor Dodon referitor la sărbătorile pascale, referitor la focul haric sau cele legate de marcarea zilei de 9 mai sunt acțiuni politice. Și în acest sens este firesc să existe o reacție pe marginea lor. În opinia sa, cei care generează aceste subiecte politice, trebuie să-și asume și să se aștepte la consecințe.

Dezbaterile „Pandemia și Politica, barierele și șansele consensului” sunt ediția a 129-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.