logo

Igor Boţan: Dacă nu ne dau detalii de la negocieri, atunci noi îi bănuim că discută scheme


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-daca-nu-ne-dau-detalii-de-la-negocieri-7978_1017313.html

Politicienii care anunţă că duc negocieri privind formarea majorităţii parlamentare pro-europene se ascund de societate, deoarece discută scheme de interes personal şi nu problemele publice. Opinia a fost lansată de expertul permanent al proiectului IPN, Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), care a participat, împreună cu reprezentanţii unui şir de platforme ale societăţii civile, la dezbaterea cu tema: „Societatea şi clasa politică însuşesc nesatisfăcător caracterul public al negocierilor pentru crearea coaliţiei guvernamentale: motive, pericole, soluţii” organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

„Ei discută scheme. Cred că suntem în drept să lansăm o presupunere că ei nu împărtăşesc cu noi ce discută, deoarece discută scheme în urma cărora se vor îmbogăţi ei şi clanurile lor. Dacă ei discută probleme de interes public, de ce se ascund? Nu ne rămâne decât să credem că ei discută scheme. Noi ne amintim din 2010, când s-a decis împărţirea influenţelor în stat, după care s-a ajuns la bănci, la Pădurea Domnească etc.”, a spus Igor Boţan, membru al Iniţiativei „Pentru o Guvernare Responsabilă”.

Expertul permanent al proiectului IPN a adăugat că politicienii ar putea să-i reproşeze deschizând parantezele şi să spună că ei nu despre scheme discută. „Şi atunci le vom zice că e vina lor şi că acum calcă pe o greblă şi mai mare cu o coadă şi mai groasă. Ei în continuare se ascund şi nu spun ce discută, nici miniştrii şi viceminiştrii nu cunosc ce se discută, aceştia sunt în stare de paralizie”. Ei discută scheme şi aceasta se corelează cu concluzia Transparency International care spune că cea mai mare problemă a acestei societăţi este corupţia”, a opinat Igor Boţan.

Expertul a precizat că societatea civilă le cere politicienilor minimum de comunicare. „În Cabinetul de miniştri sunt persoane care habar n-au despre ce se discută, viceminiştri care nu cunosc nimic. Faptul că nu discută cu noi e floricele, ei nu vorbesc cu oamenii lor. Ei ne datorează cel puţin o comunicare normală, deoarece ei trăiesc din contribuţia noastră. Dar nu trăiesc din contribuţia noastră, ei trăiesc din scheme şi atunci nu ne datorează nimic. Când le zicem că ei trăiesc din impozitele plătite de noi, ei râd. Ei trebuie să spună clar că nu trăiesc din salariu, ci din scheme”, a mai spus Igor Boţan.

Dezbaterea cu tema: „Societatea şi clasa politică însuşesc nesatisfăcător caracterul public al negocierilor pentru crearea coaliţiei guvernamentale: motive, pericole, soluţii” este ediţia XXXVI din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.