logo

Igor Boțan: Conflictele separatiste sunt o pârghie pentru a menține statele în sfera de influență a Rusiei


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-conflictele-separatiste-sunt-o-parghie-pentru-a-8004_1106269.html

Conflictele separatiste din țările foste membre ale Uniunii Sovietice sunt o pârghie folosită de Federația Rusă pentru a menține aceste republici în zona gri. Opinia aparține expertului Igor Boțan și a fost expusă în cadrul dezbaterii „Blestemul conflictelor înghețate și soluțiile lor”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, regimul nerecunoscut de la Tiraspol face jocul Moscovei, iar Rusia deține controlul total al regiunii transnistrene.

Expertul Igor Boțan spune că Moscova folosește conflictele înghețate din Republica Moldova și Georgia pentru a împiedica dezvoltarea acestor țări și pentru a le menține în sfera sa de influență. Potrivit expertului, Uniunea Europeană a tras un semnal de alarmă în privința pericolului ca Rusia să preia controlul asupra fostelor republici sovietice odată cu atacul Rusiei asupra Ucrainei.

„Conflictele separatiste reprezintă o pârghie pentru a menține fostele republici sovietice separatiste în zona de influență a Rusiei. După atacul Rusiei asupra Ucrainei, Uniunea Europeană și-a schimbat atitudinea față de fostele republici ale URSS, declarând public că este periculos ca aceste state să fie lăsate în zona gri. Vladimir Putin a declarat că, după modelul lui Petru cel Mare, Rusia trebuie să-și recupereze teritoriile. Asta este situația, iar în regiunea transnistreană locuiesc cetățeni ai Republicii Moldova. 90% sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Administrația de la Tiraspol este controlată total de Federația Rusă. Există și decizia CEDO care a menționat că, de facto, regiunea transnistreană se află sub controlul total al Federației Ruse. Separatiștii au preluat 40% din industria Republicii Moldova. Ce se întâmplă acum cu această industrie? Ea degradează sau este vândută. Deci, am fost furați”, a explicat Igor Boțan.

Potrivit expertului Igor Boțan, situația regiunii transnistrene, controlată total de către Federația Rusă, a fost făcută publică întregii comunități internaționale încă în 2006, de fosta conducere comunistă a țării.

„În privința conflictului transnistrean, trebuie să-i mulțumim lui Vladimir Voronin. În perioada când era președinte s-a adresat către American Bar Association (ABA), ca din punct de vedere juridic, a dreptului internațional, să colecteze argumente ca autoritățile de la Chișinău să se poată adresa comunității internaționale cu rugămintea de a schimba optica asupra problemei transnistrene, ca ea să poată fi soluționată. Investigația a fost prezentată la Chișinău în iulie 2006, iar în august 2006 fostul premier Vasile Tarlev s-a adresat comunității internaționale, oferind acest document tuturor ambasadorilor, ca toți să cunoască ce se întâmplă în regiunea transnistreană”, a spus expertul permanent al proiectului, Igor Boțan.

Igor Boțan a explicat că regimul nerecunoscut de la Tiraspol este obedient Federației Ruse și actionează în interesul Moscovei. Potrivit expertului, este falsă retorica potrivit căreia conflictul lingvistic ar fi stat la baza separatismului transnistrean.

„Regimul nerecunoscut de la Tiraspol a luat naștere cu o gravă încălcare a Constituției URSS și RSSM care prevedeau că granițele republicilor sovietice nu pot fi schimbate fără acordul autorităților acestor republici. Liderii separatiști de la Tiraspol au încălcat Constituția RSSM. Se invocă faptul că problema lingvistică a devenit un motiv al separatismului. Au trecut atâția ani și vedem că în Republica Moldova această problemă se abordează în limba rusă, inclusiv în cadrul dezbaterii de astăzi. Nimeni nu-i împiedică pe cetățenii vorbitori de rusă să participe la emisiuni, dezbateri. În librării vedem pe rafturi literatură în limba rusă. În regiunea transnistreană, din contra, școlile cu predare în limba română se află sub o permanentă presiune”, a mai spus expertul Igor Boțan.

Dezbaterea publică „Blestemul conflictelor înghețate și soluțiile lor” este ediția a 312-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția de Presă IPN organizează acest ciclu de dezbateri cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.