logo

Igor Boțan: Coeziunea europeană poate avea efecte extrem de benefice pentru Moldova


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-coeziunea-europeana-poate-avea-efecte-extrem-de-8004_1097831.html

Coeziunea europeană poate avea efecte absolut neașteptate și extrem de benefice pentru Republica Moldova. Dacă țara noastră, elita politică și cetățenii care susțin integrarea europeană demonstrează că sunt dedicați procesului de aderare, noi putem beneficia de ajutor din partea țărilor membre ale Uniunii Europene. Procesul de integrare europeană ne oferă o perspectivă foarte clară de dezvoltare. De această părere este Igor Boțan, expert permanent al proiectului și a fost expusă în cadrul unei dezbateri publice organizate de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan a menționat că, datorită procesului de integrare europeană, Republica Moldova poate să scape de șantajul energetic. „Vom plăti prețurile de piață, vom avea pentru păturile mai vulnerabile suport, dar vom fi siguri că ne putem dezvolta, că nu ne amenință nimeni că ne taie curentul, gazele etc. Și al doilea lucru important le care ni-l oferă integrarea europeană este faptul că țara noastră capătă o perspectivă foarte clară de dezvoltare. Atunci când oamenii cunosc că au perspective, ei știu în ce direcție să-și canalizeze eforturileˮ, a spus Igor Boțan.

Expertul a menționat că politica Uniunii Europene în raport cu Republica Moldova din start a fost concentrată pe acordarea ajutorului pentru proiecte infrastructurale. „Mai mult de 10 ani în urmă, diplomații europeni vorbeau foarte clar la Chișinău că Republica Moldova, fiind o țară cu potențial foarte modest, trebuie ajutată în proiecte de infrastructură, pentru că aici Republica Moldova nu are de unde să primească susținere, iar sarcina Republicii Moldova era să asigure un climat de business favorabil și să asigure o justiție independentă ca suportul Uniunii Europene pentru proiecte de infrastructură să fie un fel de momeală pentru investitorii străiniˮ, a spus expertul.

Igor Boțan a precizat că acum Republica Moldova beneficiază de suportul extraordinar al României. România, ca țară membră a Uniunii Europene, este interesată în avansarea relațiilor speciale cu Moldova. La rândul său, autoritățile din Republica Moldova, Președinție, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene au făcut un extra-efort pentru ca Republica Moldova, prima țară non-UE, să poate beneficia de accesul la fonduri europene (pentru proiecte de infrastructură) înainte de a începe procesul de negocieri de aderare cu UE.

„Deja e timpul ca Republica Moldova, autoritățile, să lucreze activ pentru a vedea domeniile cele mai importante în care e nevoie de expertiză. Și această expertiză, ținând cont de experiența pe care o are UE, probabil, nu este atât de dificil de asimilat. E nevoie de planificare corectă a activității, iar perspectiva este foarte clară pentru Republica Moldova. Noi avem certitudinea că, odată ce perspectiva este clară, totul depinde de efortul nostruˮ, a spus Igor Boțan.

Expertul permanent al proiectului a afirmat că partidele proeuropene din Moldova transmit mesaje cetățenilor care au așteptări și speranțe pe termen mediu și mai îndepărtat. Ele arată că dacă cetățenii se vor angaja în acest proces actualmente, UE îi va ajuta să depășească criza energetică. Acest lucru se întâmplă și este vizibil cum funcționează acest sistem. Partidele care folosesc un anumit sprijin din partea Federației Ruse, deschid magazinele sociale, sunt susținute de oamenii care au necesități acum, presante. Ei devin victime ale unor speculanți politici. Cu acest segment de cetățeni trebuie să discutăm și să-i convingem că asta e problema mare. Iar formele de ajutor pe care ar putea să le ofere guvernarea trebuie dezvoltate pentru ca ei să nu mai aibă nevoie de acești bani speculativi, a spus Igor Boțan.

Dezbaterea la tema „Ce poate câștiga Moldova din Mecanismul pentru interconectarea Europei, dacă...?” este a 284-a ediție din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.