logo

Igor Boțan: Chiar dacă este stare de urgență, controlul constituționalității trebuie să persiste


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-chiar-daca-este-stare-de-urgenta-controlul-8004_1073601.html

Expertul Igor Boțan susține că, indiferent de faptul dacă în stat se instituie stare de urgență, principiile legalității și controlului constituțional trebuie să rămână în vigoare. Aceasta este una dintre multiplele lecții care trebuie de învățat ca urmare a stării de urgență instituită în legătură cu pandemia COVID-19. Opinia a fost exprimată la dezbaterile publice „Prestația Guvernului la șase luni de la învestire și două luni de situație excepțională: pro și contra”, organizate de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a declarat că, odată cu instituirea stării de urgență, în majoritatea țărilor, Guvernul este cel care adoptă decizii de o manieră rapidă, eficientă, iar ulterior, Parlamentul verifică dacă măsurile luate au fost conform Constituției. Astfel, pe durata stării de urgență, guvernele au împuternici sau extra-împuterniciri, se formează comisii pentru situații excepționale, însă Parlamentul este cel care intervine și verifică legalitatea deciziilor adoptate pe durata stării de urgență.

În opinia expertului, în perioada stării de urgență au existat cel puțin două situații în care s-a confirmat faptul că trebuie să persiste controlul legalității și constituționalității. „Și aici este vorba despre proiectul de lege pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, iar ulterior au urmat sesizările de la Curtea Constituțională. Într-un final proiectul de lege a fost declarat neconstituțional, iar prevederile acestuia s-au regăsit într-un proiect de lege îmbunătățit, chiar dacă a fost adoptat cu zece zile mai târziu. Până la urmă, controlul constituționalității a generat o îmbunătățire”, a spus el.

”Un alt exemplu este proiectul de ratificare a Acordului care prevede oferirea creditului rusesc în valoare de 200 de milioane de euro. Acesta a trecut de Guvern, de Parlament, însă, după mai multe sesizări, a fost declarat de Curte neconstituțional. Acum, este bine că acest acord va fi renegociat. Controlul constituționalității este necesar. Acesta disciplinează întreaga administrație, ca atunci când adoptă decizii, trebuie să respecte toate normele. Este un lucru care trebuie învățat de putere și de opoziție”, a mai spus Igor Boțan.

În opinia sa, situația de pandemie a prins multe state în lipsă de experiență, iar modul în care acestea au acționat reprezintă lecții și exemple din care trebuie de învățat unii de la alții pentru a deduce cele mai bune practici, care să fie aplicate în eventualitatea celui de al doilea val de pandemie, care ar putea surveni.

Dezbaterile „Prestația Guvernului la șase luni de la învestire și două luni de situație excepțională: pro și contra” sunt ediția a 135-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.