logo

Igor Boțan: Cazul profesorilor turci este o manifestare a activității statului capturat


https://www.ipn.md/ro/igor-botan-cazul-profesorilor-turci-este-o-manifestare-a-8004_1076172.html

Cazul de expulzare a celor șapte profesori turci de la Liceul „Orizont” a scos în evidență cine și cât costă în această țară. Ceea ce s-a întâmplat cu profesorii turci este o manifestare a activității statului capturat. O spune expertul Igor Boțan. Potrivit lui, acum doi ani, au fost încălcate toate prevederile legilor naționale și internaționale, iar tot acest lucru a fost pregătit în avans, sub pretextul că acești profesori ar face parte dintr-o rețea islamistă și ar reprezenta pericole pentru securitate. Declarațiile au fost făcute la dezbaterile publice: „Doi ani de la expulzarea profesorilor turci: lecții învățate, lecții de învățat”, organizate de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a declarat că în hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului se menționează că autoritățile din Republica Moldova erau conștiente ce fac și că aceste operațiuni au fost pregătite din timp, de comun acord între serviciile speciale ale Turciei și Republicii Moldova. „Ne amintim cu toții, când un post de televiziune difuza o știre despre tăierea capetelor copiilor diplomaților moldoveni. Toate aceste lucruri au fost regizate. În același timp, media din Turcia raporta despre un succes extraordinar al serviciilor secrete care au desfășurat o operațiune pe teritoriul Republicii Moldova”, susține expertul.

Potrivit lui, sunt mai multe lucruri legate cu politicul. „În primul rând, vizita coordonatorului politicii de la Chișinău, domnul Vlad Plahotniuc, în octombrie 2017 în Turcia și întâlnirea domniei sale cu domnul Erdogan. Promisiunea de a oferi bani și de a repara Președinția Republicii Moldova. La o lună de zile după sechestrarea profesorilor turci, urmează vizita președintelui turc aici în Republica Moldova și întâmpinarea domniei sale cu mari onoruri. Și întâlnirea în cadrul acestei vizite a președintelui Erdogan cu Vlad Plahotniuc”, explică Igor Boțan.

Potrivit lui, au urmat și alte acțiuni. De exemplu, Biroul de Migrație și Azil post-factum a trebuit să pregătească documente pentru a-și spăla fața de cele întâmplate. În opinia expertului, se poate constata că situația este atât de proastă și reieșind din faptul că unica instituție de stat care a avut curaj să vorbească despre acest dezmăț a fost Oficiul Avocatului Poporului.

Igor Boțan a mai făcut referire și la răspunsul procuraturii, oferit familiilor celor expulzați, în care se menționa că proceduri de urmărire penală în privința lor nu au exist în Republica Moldova înainte de expulzare.

În opinia expertului, este vorba nu doar de lașitate din partea unor instituții și persoane, ci și despre un exces de zel din partea unor organe de presă în a susține această crimă împotriva unor cetățeni.

Dezbaterile publice „Doi ani de la expulzarea profesorilor turci: lecții învățate, lecții de învățat”, sunt ediția a 150-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.