Anul 2015 este anul în care nu s-a înregistrat nicio realizare pe domeniul economic – constată experţii Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”
„Am încercat împreună cu colegii de la IDIS să facem un top 5 al realizărilor şi eşecurilor economiei Republicii Moldova pentru 2015. A fost o provocare pentru noi, pentru că nu am găsit nicio realizare. În schimb, la eşecuri avem o listă întreagă, printre care: devalizarea celor trei bănci, furtul şi criza din sistemul financiar-bancar, implementarea defectuoasă a Acordului de Asociere cu UE, sistarea finanţării externe, intrarea mai multor sectoare economice în recesiune”, a menţionat Viorel Chivriga, şeful Departamentului Economic al IDIS, la prezentarea Economic Outlook – o analiză care face bilanţul anului 2015, transmite IPN.
Potrivit experţilor independenţi, criza economică a prins teren în mai multe sectoare ale economiei. În semestrul III al anului curent, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o reducere în termeni reali cu 3,7% faţă de trimestrul III 2014. Nu sun realizări nici în sectorul real al economiei. Producţia globală agricolă în nouă luni a marcat o reducere cu 11,8% faţă de perioada respectivă a anului 2014. Anevoios rămâne accesul pe pieţele de desfacere pentru produsele agricole. În sistemul de subvenţionare au fost depistate fraude. Industria, după o creştere de 5,9% în prima jumătate a anului, în iulie-octombrie ritmul de creştere a încetinit până la 0,3%. Tendinţa se menţine.
Comerţul extern a totalizat valori inferioare celor înregistrate în anii 2011-2014. Situaţia instabilă în regiune, situaţia politică instabilă din ţară, deprecierea leului – au influenţat masiv evoluţia preţurilor din acest an. Inflaţia este de două cifre, în condiţia în care veniturile reale ale populaţiei scad. (Indicele câştigului salarial real în sept. 2015/ sept 2014 este de 97,7%). Coşul de consum în aceste condiţii se va altera şi puterea de cumpărare a consumatorului este în scădere, notează experţii IDIS.
Economic Outlook analizează şi economia zonei transnistrene, care în anul 2015 s-a aflat sub influenţa unui spectru larg de factori interni şi externi ce au condus la reducerea activităţilor de afaceri, scăderea consumului în regiune, reducerea exportului şi importului, creşterea migraţiei forţei de muncă şi consolidarea dependenţei regiunii de finanţarea externă.
Analiza este semnată experţii IDIS, Viorel Chivriga, Sergiu Gaibu, Corina Gaibu, Tatiana Lariuşin,Victor Parlicov, Diana Enachi, Ion Tornea.