IDIS „Viitorul” a lansat studiul „Industria Gazului în RM”
https://www.ipn.md/ro/idis-viitorul-a-lansat-studiul-industria-gazului-in-rm-7966_964941.html
Dacă tariful actual la gaz rămâne în vigoare, către sfârşitul anului 2007, în facturile cetăţenilor vor fi incluse cu 60 milioane USD mai mult decât este justificat, arată un studiu de politici publice „Industria Gazului în RM”, prezentat miercuri, 30 mai, de către experţii de la IDIS „Viitorul”.
Expertul Veaceslav Ioniţă a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că subiectul abordat în studiu se referă direct la problematica securităţii naţionale şi economice a R. Moldova, astfel încât evaluarea obiectivă şi corectă a domeniului de răspunsuri pe care le aşteaptă cetăţenii, şi de care au nevoie autorităţile din RM pentru a-şi îndeplini atribuţiile.
„Constatăm că, în prezent, în RM se ignoră în mod deliberat importanţa industriei gazului, care reprezintă încasări anuale de circa 5 mlrd. lei, însemnând de fapt cea mai importantă ramură a economiei naţionale. Valoarea reală a activelor din industria gazului depăşeşte în prezent valoarea cumulativă a tuturor întreprinderilor (170) din industria vinicolă, ramură considerată pe bună dreptate de importanţă naţională”, a specificat Ioniţă.
Potrivit lui, concluziile studiului demonstrează că RM a pierdut controlul acestei ramuri. Hotărârile ilegale, deciziile abuzive şi lipsa totală de competenţă a unor funcţionari iresponsabili au prejudiciat RM până în prezent de aproximativ 1,5 mlrd USD.
„Aceste prejudicii depăşesc valoarea cumulativă a tuturor investiţiilor străine efectuate în RM după 1991. Prejudiciile s-au format în urma cedării unor active la preţuri de 9 ori mai mici decât cele reale, formării unor datorii artificiale, stabilirii unor tarife nejustificate economic şi subvenţionării consumatorilor din stânga Nistrului, prin politici mioape de repartizări a profitului, precum şi a achitării unilaterale de datorii”, a menţionat expertul.
Studiul formulează câteva recomandări practice în atenţia factorilor administrativi şi politici. Este vorba de crearea unui cadru transparent şi credibil în activităţile „Moldova-Gaz”, automatizarea şi contorizarea pe teritoriul RM a livrărilor de gaze naturale către consumatorii locali, precum şi a tranzitului de gaze părţii terţe.
„Scopul acestei investigaţii economice este de a aduce acest subiect pe agenda publică a dezbaterilor. Sperăm că toate autorităţile publice, comunitatea academică şi mediul independent de cercetare vor contribui şi ei la efortul de căutare de soluţii pentru problemele identificate, în apărarea consumatorilor şi cetăţenilor loiali statului R. Moldova”, a conchis Ioniţă.