logo

IDEP: Integrarea europeană poate fi impulsionată prin, cu și datorită proiectelor realizate cu susținerea UE


https://www.ipn.md/ro/idep-integrarea-europeana-poate-fi-impulsionata-prin-cu-si-7967_1099166.html

Credem că integrarea europeană a Republicii Moldova poate fi impulsionată prin, cu și datorită proiectelor realizate cu susținerea Uniunii Europene. În acest sens, este necesară promovarea parteneriatelor transfrontaliere cu România, dar și prezentarea exemplelor de bune practici între cele două state în diverse domenii de interes.  O spune Iurie Calestru, director de programe la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor.

„Datorită deschiderii nemaipomenite a instituțiilor, localităților, judeților, dar și a oamenilor simpli, Republica Moldova poate să obțină creșterea standardelor de viață la nivel de cetățean prin proiecte europene mai rapid. Acest lucru ar situa Republica Moldova cu un pas mai aproape de integrarea, dacă vreți naturală, în Uniunea Europeană, prin proiectele realizate la nivel de cetățean, instituții, organizații, localitate”, a declarat Iurie Calestru într-o conferință de presă

Potrivit lui, pe parcursul ultimelor 11 luni, IDEP Moldova, împreună cu partenerii, a organizat numeroase forumuri de discuții pentru impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova, țară candidată la UE. Acestea au întrunit circa o mie de persoane cheie, reprezentanți ai echipelor manageriale, de pe ambele maluri ale Prutului. De asemenea, cu susținerea autorităților și instituțiilor din România, IDEP a organizat vizite de lucru și a contribuit la stabilirea parteneriatelor.

„Sperăm că aceste vizite, parteneriate, discuții și aceste contacte interumane să se materializeze în schițe de proiect care să fie aplicate împreună la cele mult așteptate și râvnite oportunități privind instrumentul pentru pre-aderare. Acest instrument îi va permite Republicii Moldova să crească nivelul de viață prin proiectele realizate, atât pe dimensiune de infrastructură, cât și pe dimensiune de capacitate umană și dezvoltarea capacității umane”, precizează Iurie Calestru.

IDEP Moldova este o organizație apolitică, recunoscută la nivel național, regional și european, pentru inițiativele sale cu impact major discutate cu actorii cheie din politicile publice europene și regionale în cadrul dezbaterilor ample organizate la nivel înalt.

Conferința se desfășoară în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul conferinței de presă nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.