logo

Ideal ar fi să se creeze o coaliţie între partidele pro-europene, analist


https://www.ipn.md/ro/ideal-ar-fi-sa-se-creeze-o-coalitie-intre-partidele-pro-europene-analist-7978_1018320.html

„Şeful statului trebuie să aibă o întrevedere cu fracţiunile parlamentare pentru a desemna o candidatură la funcţia de prim-ministru, dar până atunci fracţiunile trebuie să poarte negocieri şi să vină cu un rezultat al negocierilor închegat. Şi, desigur, rezultatul ideal pe care şi-l doreşte toată lumea, dar acest lucru trebuie să-l conştientizeze şi partidele politice, nu doar la nivel declarativ, ar fi negocieri cu un rezultat pozitiv între cele trei partide pro-europene – PLDM, PL şi PDM”. Comentariul a fost făcut pentru IPN de către vicepreşedintele Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, Ion Tăbârţă.

Expertul susţine că, în cazul în care nu se va reuşi formarea unei coaliţii între partidele pro-europene, vor urma scenarii mai complicate. Un scenariu ar fi un guvern votat cu concursul comuniştilor. „Dar după cum s-a văzut azi în Parlament şi din cele spuse după şedinţă, comuniştii ar putea condiţiona serios atât programul de activitate al Guvernului, cât şi anumite persoane, ceea ce ar complica destul lucrurile, iar în acest caz nu mai cred că va fi o guvernare pro-europeană declarată, mai degrabă un guvern pro-european foarte mult trunchiat ca program”, a spus vicepreşedintele Institutului „Politicon”.

Un alt scenariu, pe care nu şi-l doreşte multă lume, ar fi crearea unei coaliţii între PCRM-PDM-PSRM, menţionează Ion Tăbârţă. Analistul nu crede însă că în acest moment se poate vorbi despre aceasta ca despre ceva real. Acest lucru ar însemna că se deturnează parcursul european al Republicii Moldova. „Cel mai probabil, dacă nu se va ajunge la un consens în cele două scenarii, fie un guvern creat din cele 3 partide pro-europene, fie un guvern condiţionat de comunişti, atunci mergem în alegeri parlamentare anticipate”, a concluzionat vicepreşedintele Institutului „Politicon”.

Ion Tăbârţă spune că alegerile parlamentare anticipate sunt în totala defavoare a Republicii Moldova, pe când Federaţia Rusă aşteaptă acest scenariu. „Doreşte instabilitate, doreşte anticipate cu şansa sporită a partidelor pro-ruse să acumuleze un vot mai mare decât cel din 30 noiembrie 2014 pe fundalul nemulţumirii electoratului moldovenesc privind comportamentul partidelor pro-europene după 30 noiembrie încoace.”

Termenele pentru luarea unei decizii sunt foarte restrânse. Potrivit unor interpretări, data limită de învestire a Guvernului ar fi 10 martie sau maximum 30 martie. Dacă până atunci nu vom avea Guvern, Parlamentul va trebui să fie dizolvat şi organizate alegerile anticipate.