ICNUR donează cărţi despre refugiaţi mai multor universităţi din Moldova
https://www.ipn.md/ro/icnur-doneaza-carti-despre-refugiati-mai-multor-universitati-din-moldova-7967_988715.html
Reprezentanţa Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (ICNUR) în Moldova a donat bibliotecii Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (ULIM) şi Universităţii de Stat (USM) câte 260 de exemplare de carte, fiecare lot în valoare de 26 de mii de lei.
Publicaţiile periodice şi cărţile ţin de domeniul drepturilor refugiaţilor, drepturilor omului, dreptului European şi dreptului internaţional umanitar, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al ICNUR. Cărţile au fost procurate de către ICNUR în cadrul „Programului Regional de Protecţie în Belarus, Moldova şi Ucraina”, finanţat de Uniunea Europeană.
Decanul Facultăţii de Drept, ULIM, Vitalie Gămurari, a declarat că aceste cărţi sunt foarte importante pentru viitorii jurişti, care urmează să promoveze respectarea drepturile omului şi a refugiaţilor în special. Decanul a remarcat că în acest an ICNUR marchează a 60-a aniversare a Convenţiei cu privire la statutul Refugiaţilor din 1951, la care Moldova a aderat acum 10 ani, şi a 50-a aniversare a Convenţiei privind Reducerea cazurilor de Apatridie din 1961.
Reprezentantul ICNUR în Moldova, Peter Kessler, a menţionat că ULIM a fost prima universitate care a inclus cursul Dreptul Refugiaţilor în programul de studii. „Sunt extrem de fericit că Dreptul Refugiaţilor este predat la patru instituţii din Moldova - ULIM, Universitatea de Stat, Academia de Poliţie Ştefan cel Mare şi la Colegiul Serviciului Grăniceri. Acest efort este înalt apreciat şi depăşeşte sistemul educaţional din regiune”, a declarat Peter Kessler.
De 8 ani la ULIM viitorii jurnalişti pot audia şi cursul „Mass media şi refugiaţii”, iar în ultimii ani aici sunt organizate şi cursurile în limba română pentru refugiaţii şi beneficiarii de protecţie umanitară, care este un alt proiect implementat de ICNUR în Moldova. De asemenea, ULIM găzduieşte o expoziţie de postere care reflectă situaţia refugiaţilor din întreaga lume.