logo

„Hristos Se naște, slăviți-L!”, program de colinde la Muzeul de Etnografie


https://www.ipn.md/ro/hristos-se-naste-slaviti-l-program-de-colinde-la-muzeul-de-etnografie-7967_1039097.html

Un program de colinde, cu genericul: „Hristos Se naște, slăviți-L!”, a fost prezentat joi, 28 decembrie, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău. Organizatorii sărbătorii și-au propus păstrarea tradiției de a colinda și promovarea celor mai frumoase colinde din spațiul cultural românesc.

„Prin intermediul acestui festival încercăm să documentăm tradiția vie din diverse localități ale Moldova și să-i încurajăm pe cei care o practică. Avem peste 16 colective participante. Majoritatea sunt colective folclorice și coruri bisericești”, a menționat director adjunct al muzeului, Andrei Prohin, citat de IPN.

Protoiereul mitrofor Nicolae Ciobanu, consilier cultural al Mitropoliei Moldovei,
a menționat în deschiderea programului că toate acțiunile cultural-spirituale care se desfășoară în incinta Muzeului National de Etnografie și Istorie Naturală sunt întru promovarea valorilor. „Împreună facem un lucru frumos și important”, a menționat preotul, adăugat că toți cei implicați sunt adevărați apostoli ai contemporaneității, pentru că prin interpretările lor înfăptuiesc o lucrare bisericească cu caracter misionar.

„Avem o deosebită plăcere să participăm la evenimente de acest gen. În repertoriul nostru avem diferite colinde care sunt interpretate de corul Tronos și Armonia din Romania”, a spus Dragoș Creangă, elev la Liceul Teoretic Meșterul Manole din satul Sălcuța r. Căușeni.

Preotul Mihai Bestian, împreună cu corul din satul Taraclia, Căușeni, au participat și la edițiile precedente. „Cântăm colinde tradiționale românești, dar avem și colinde tradițională pentru satul nostru. Colindele sunt în stil bizantin, foarte vechi”, a menționat preotul.

Programul de colinde se află la a treia ediție și este organizat la inițiativa și cu suportul protoiereului mitrofor Nicolae Ciobanu.