logo

Hoţii nu trebuie să se simtă confortabil într-un stat care pretinde că are legi


https://www.ipn.md/ro/hotii-nu-trebuie-sa-se-simta-confortabil-intr-un-stat-care-pretinde-ca-are-legi-7542_1065105.html

COMUNICAT DE PRESĂ

Ho
ţii nu trebuie să se simtă confortabil într-un stat care pretinde că  are legi

Organizaţia Neguvernamentală (ONG) ”Centrul de Iniţiative şi Monitorizare Autorităţi Publice” (CIMAP) constată şi condamnă maniera obscură şi lipsită de trasparenţă decizională suficientă  a unor instituţii ale statului  în procesul de acţivitate ce ţine   de vânzarea şi concesionarea propietăţilor de stat

În acest sens, la 12 septembrie 2013,  ONG Centrul  de Iniţiative şi Monitorizare  Autorităţi Publice (CIMAP) a  depus la Procuratura Generală o cerere,  în condiţiile art.1, art.7 din Legea cu privire la pocuratură, pentru a primi răspuns dacă în viziunea procuraturii este oportună sau nu pornirea unei investigaţii de specialitate, în felul şi modul prescris de dispoziţiile art. art.17,18, 19 şi 21 din legea de mai sus, pentru a fi identificate următoarele circumstanţe:

1. Există sau nu componenta laturei penale   în procesul finalizat  cu pierderea cotei  statului  în pachetului de acţiuni deţinut de Stat în Banca de Economii în luna august 2013?
2. În cazul în care nu există fapta penală, a fost respectat sau nu cadrul legal  existent  ce ţine de transparenţa şi opotunitatea  adoptarii  deciziei de către  autorităţile competentente  privind renunţul  statului la subscrierea  acţiunilor urmare emisie anunţate de către Banca de Economii   în luna august 2013?
3. Există sau nu  temeiuri  de a fi declarate drept ilegale, pe cale judecătorească,  actele aministrative emise de autorităţile statului privind nepaticiparea statutului la subscrierea  acţiunilor urmare emisiei anunţate de către Banca de Economii   în luna auguat 2013? 
4. A fost respectat sau nu, de către funcţionarii statului,  cadrul legal ce ţine de transparenţa decizională la adoptarea deciziei şi semnarea contractului de consecionare a Aeroportului Chşinău?
5. Există sau nu  premize pentru contestare, pe cale judecătorească, a contractului de concesionare a Aeroportului Chişinău?

În condiţiile în care unele instituţii ale puterii executive sunt implicare în vânzări de prorietăţi care au trezit indignarea societăţii, şi cel putin nedumerirea partenerilor externi, în condiţiile în care puterea legislativă este în faza de tăcere  şi inacţiune, în condiţiile când Preşedintele este de fapt preşedintele numai unui partid - Procuratura Generală   este obligată astăzi  să iasă la rampă, pentru face lumină în procesul  obscur de înstrăinare  a prorietăţilor de stat .

Hoţia şi alte infracţiuni sunt fenomene greu de starpit, însă menirea statului este de a nu-i da posibilitate infractorului  să se simtă confortabil, adică trebuie să-l sancţioneze  ori de câte ori comite infracţiuni.

Această misiune la noi o are instituţia  numită Procuratură Generală  şi, de aici, tăcerea ei  sau lipsa de acţiune, în contextul  evenimentelor menţionate mai sus, ar însemna că nu-şi îndeplineşte întocmai atribuţiile stipulate în art. 124 din Constituţie şi art.5 din Legea cu privire la procuratură.

Din considerentele că răspunsul la aceste întrebări ţine de caracterul unor informaţii de interes public, a mai fost solicitat   ca decizia şi motivele de refuz în iniţirea investigaţiilor sau, după caz, rezultatele unei astfel de cercetări - să fie publicate pe site Procuraturii Generale.

Ion Dron,
Preşedintele ONG  ”Centrul de Iniţiative şi Monitorizare Autorităţi Publice”(CIMAP)


Autorii comunicatului - nu agenţia de presă IPN - poartă în exclusivitate responsabilitate pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului pe care îl prezintă spre publicare