logo

Horus Energy a finalizat lucrările de reparație capitală a Blocului energetic nr. 3 al Termoelectrica


https://www.ipn.md/ro/horus-energy-a-finalizat-lucrarile-de-reparatie-capitala-a-7967_1092973.html

Compania „Horus Energy” anunță că a finalizat lucrările de reparație capitală a Blocului energetic nr. 3 al SA „Termoelectrica SA”. Este vorba despre reparația turbinei și a generatorului blocului. Reprezentanții companiei precizează că, grație acestor lucrări de reparație, orașul Chișinău va fi asigurat cu agent termic și energie electrică în cantitatea în care se produce de către „Termoelectrica”. Întreprinderea, care este principala sursă de co-generare din țară, va începe sezonul rece cu două blocuri funcționale – Blocul energetic nr. 1, care a fost modernizat în anul 2019 și Blocul energetic nr. 3 care a fost reparat capital în această vară.

„Lucrările au început vara și au avansat rapid. Am lucrat chiar și în două ture pentru ca să reușim să finalizăm lucrările în termen și ele au fost finalizate conform actului semnat de noi și „Termoelectrica”, datat cu ziua de ieri”, a declarat Mihai Godea, director pentru dezvoltare al grupului de companii „Horus”, într-o conferință de presă la IPN.

„Suntem în plină criză energetică în Republica Moldova și faptul că principala întreprindere de cogenerare din țară iată intră în sezonul rece pregătită cred că este un prilej de satisfacție pentru toată lumea. Și pentru noi, cei care am contribuit la modul real ca acest lucru să se întâmple, dar și pentru consumatorul final care va avea agent termic în case, mai ales vorbim de locuitorii municipiului Chișinău”, a mai spus Mihai Godea.

Potrivit lui, în acest sezon, „Termoelectrica” va funcționa pe bază de combustibil alternativ – păcură. Acest lucru are două fațete. Cea bună e faptul că se va economisi circa 20 de milioane de lei pe combustibil, păcura fiind mai ieftină și cu randament mai mare. Însă, persistă o probabilitate de apariție a unor probleme la sfârșitul sezonului de încălzire, pentru că utilizarea păcurii în procesul de ardere poate afecta suprafețele de ardere din carul Blocului energetic. Astfel, în primăvară posibil vor fi necesare lucrări de reparație pe suprafețele de ardere. „Lucrările pe care le-am făcut la Blocul energetic nr. 3 au fost efectuate calitativ, în corespundere cu toate normele tehnice, dar aceste probleme pot apărea doar în procesul de utilizare a păcurii”, a precizat Mihai Godea.

Mihail Pasecinic, director tehnic al companiei „Horus Energy”, a menționat că în cadrul lucrărilor a fost reparată capital atât turbina, cât și generatorul electric – componentele Blocului energetic nr. 3. „În procesul de lucru au fost efectuate demontarea și diagnosticarea cilindrilor de înaltă și joasă presiune. La fel, a fost efectuată diagnosticarea tehnică a statorului și rotorului generatorului electric. Apoi, după dezasamblarea completă a turbinei au fost efectuate pregătirile pentru controlul metalului, a cilindrilor de înaltă presiune și a conductelor aferente acestora. Pe lângă astea, a mai fost realizat un complex de lucrări necesare pentru asamblarea, transportarea și echilibrarea rotorului generatorului, care a fost o premieră pentru Sursa 1 a SA „Termoelectrica”, explică Mihail Pasecinic.

Potrivit lui, au fost reparate capital rotoarele turbinei, au fost efectuate lucrări pentru a majora eficiența turbinei și pentru a duce la parametrii proiectați inițial din uzină. „A fost efectuată reparația capitală a sistemului de distribuție a aburilor, a sistemului de ungere a uleiului, a sistemului de lubrifiere, a garniturilor de hidrogen, care au fost înlocuite cu altele noi, modernizate”, a precizat directorul tehnic „Horus Energy”. După preluarea sarcinii termice, urmează testările tehnice ale generatorului.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.