logo

HoReCa va achita pe perioada stării de urgență 15% TVA, în loc de 20%


https://www.ipn.md/ro/horeca-va-achita-pe-perioada-starii-de-urgenta-15-7966_1072608.html

Cota TVA pentru întreprinderile din sectorul HoReCa a fost redusă de la 20% la 15%, pe perioada stării de urgență. Măsura este prevăzută în legea privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative, asupra căreia Guvernul și-a angajat miercuri, 1 aprilie, răspunderea în fața Parlamentului, transmite IPN.

Potrivit vicepremierului Sergiu Pușcuța, ministru al finanțelor, pentru agenții economici care şi-au sistat activitatea conform deciziilor Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a fost amânat, până pe 25 iulie, termenul de achitare a taxelor locale aferente trimestrului I.

Potrivit aceleiași legi, vor fi suvbvenționate cheltuielile angajatorilor legate de achitarea salariului sau îndemnizaţiei în cazul şomajului tehnic. Subvenția va fi în mărime de 100% din impozitele și contribuțiilor aferente salariilor și îndemnizațiior. Măsura este pentru agenții economici care și-au sistat total sau parțial activitatea conform deciziilor Comisiei naționale pentru sănătate pulică sau dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale.

Subvenția acordată agenților economici care și-au sistat din proprie inițiativă activitatea va fi de 60% din mărimea impozitelor şi contribuţii aferente salariilor sau îndemnizaţiilor.

Au fost scutiți de plata pentru patentă titularii care şi-au sistat activitatea în perioada stării de urgenţă. De asemenea, se vor restitui contribuțiile sociale în sumă fixă titularilor de patentă, persoanelor care practică activitate independentă și întreprinzătorilor individuali care şi-au sistat activitatea în perioada stării de urgenţă.

A fost acordat dreptul la deducerea oricărei donații făcute pe parcursul anui 2020 pentru combaterea pandemiei COVID-19 la conturile bancare deschise la Ministerul Finanțelor sau de instituțiile medico-sanitare publice.

S-au redus și numărul taxelor pentru resursele naturale, de la șapte la trei taxe. Se păstrează doar taxa pentru apă, taxa pentru extragerea mineralelor utile și cea pentru folosirea subsolului.

Potrivit Constituției, Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Parlamentului asupra unui program, unei declarații de politică generală sau unui proiect de lege. Dacă în termen de trei zile nu este depusă o moțiune de cenzură, votată cu majoritatea de voturi, programul, declarația de politică generală sau proiectul de lege se consideră adoptate.