logo

Guvernului i se cere să vină cu un mecanism viabil de folosire a creditului polonez


https://www.ipn.md/ro/guvernului-i-se-cere-sa-vina-cu-un-mecanism-viabil-7966_1035521.html

Două comisii parlamentare – Comisia economie, buget și finanțe și Comisia agricultură și industrie alimentară – au ajuns la concluzia că mecanismul propus de Guvern pentru implementarea creditului de asistență acordat de Guvernul Republicii Polone nu este funcțional. Printr-o decizie aprobată în cadrul unor audieri organizate în data de 5 iulie, comisiile vin cu o solicitare către Guvern ca, în termen de 15 zile, să vină cu o propunere viabilă de implementare a acestui acord, transmite IPN.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, a declarat că, în caz contrar, va fi nevoie de o dezbatere pe platforma parlamentară în care se va discuta dacă mai este nevoie de acest acord sau e mai bine să fie denunțat. Deputații prezenți la audieri au menționat că mult așteptatul credit polonez a dat bătăi de cap agricultorilor autohtoni. Unii au nimerit într-o capcană serioasă.

Svetlana Staver, manager de proiect pentru mai multe companii care au încercat să procure tehnică prin creditul polonez, a spus că, după aprobarea cererilor, agenții economici au fost anunțați că apare obligația să achite 5% din valoarea banilor încasați. O parte dintre ei au achitat cele 5%, suma ridicându-se la 300 de mii de euro. Însă, la un an de zile de la transfer, tehnica așa și nu a fost livrată, iar producătorii polonezi invocă cheltuieli suplimentare.

„Ne-am trezit în situația în care suntem datori pentru că partea poloneză a efectuat mai multe costuri pentru implementare și nu putem accesa finanțarea creditului de asistență tehnică. Ni s-au impus condiționalități la încheierea contractelor să avem lucrări de terasament, construcție. Astfel, am început să construim o fabrică. Între timp lucrările au avansat, carcasa fabricii este deja instalată, dar finanțările pentru utilaj si echipament nu vin și stăm de un an de zile și nu putem porni fabrica”, a declarat Svetlana Staver.

Un responsabil delegat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a spus că ministerul nu gestionează în niciun fel acest credit. Inițial au fost grupuri de lucru care au autorizat aceste proiecte, s-au început lucrările, dar prin hotărâre de Guvern Ministerul Agriculturii a pierdut posibilitatea de a gestiona acest credit și acesta a trecut în gestiunea Ministerului Finanțelor. Ba mai mult, contractul a fost renegociat și de la 100 de milioane de euro, valoarea inițială a creditului, s-a ajuns la 50 de milioane de euro.

Ministrul finanțelor Octavian Armașu dă vina pe agenții economici din Moldova pentru neatenție. Potrivit ministrului, cele 5% nu erau prevăzute în contract. Companiile care au făcut transferul trebuie să-și asume riscurile. Ministrul a mai spus că după ce a fost semnat, în mai 2014, și ulterior ratificat de Parlament, acordul a intrat în vigoare în august a aceluiași an, iar până în martie-aprilie 2016 nu s-a făcut nicio mișcare, iar creditul a fost total blocat pentru că nu s-a găsit o formulă adecvată de implementare. Pentru deblocarea creditului în 2016 au fost selectate câteva dosare și expediate părții poloneze, acestea au fost aprobate, însă statul nu a încheiat niciun acord cu aceste companii, ci doar a trimis dosarele către polonezi.

„Statul nu are niciun fel de obligație scrisă față de aceste companii, ele și-au asumat riscurile, acordurile de credit nu s-au aprobat, doar am trimis dosarul cu datele creditorului”, a răspuns ministrul finanțelor la întrebarea deputaților cine va recupera prejudiciile agenților economici.

În 2014, Guvernul Poloniei a aprobat acordarea unui credit de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, ulterior a solicitat însă renegocierea acordului de împrumut în vederea reducerii în jumătate a sumei. În baza acestui acord, se presupunea că întreprinderile agricole din Moldova vor putea achiziționa diverse utilaje, echipamente şi servici pentru dezvoltarea şi modernizarea afacerilor. Contractele urmau a fi încheiate de către antreprenori din Polonia şi agenți economici din Moldova.