logo

Guvernului i se cere să instituie o autoritate de protecţie a afacerilor


https://www.ipn.md/ro/guvernului-i-se-cere-sa-instituie-o-autoritate-de-protectie-a-afacerilor-7967_1014148.html

Asociaţia obştească „Justiţie şi dreptate” s-a adresat cu o scrisoare către Guvern, în care solicită crearea unei autorităţi de stat de protecţie a investiţiilor şi afacerilor. Preşedintele asociaţiei, Ion Dron, a declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, că acum în Moldova mediul de afaceri nu este deloc protejat de abuzuri.

Ion Dron a menţionat că prin Acordul de Asociere cu UE Moldova se obligă să îmbunătăţească mediul de afaceri pentru toţi operatorii economici. De asemenea, se obligă să asigure protecţia acţionarilor, creditorilor şi a altor actori, în conformitate cu regulile UE. În Moldova însă acest deziderat va fi greu de atins, dacă nu imposibil, deoarece nu există nicio formă instituţională distinctă, înzestrată cu atribuţii de protecţie efectivă a investiţiilor şi a businessului mic şi mijlociu.

Ion Dron spune că afacerile şi proprietăţile sunt preluate prin „atacuri raider” acoperite de hotărâri de judecată. Sub presiunea dosarelor penale intentate fără temei justificat persoanele cedează afaceri sau renunţă la proprietăţi. În aceste condiţii, asociaţia obştească „Justiţie şi dreptate” consideră că se impune fondarea de către stat a unei autorităţi naţionale de protecţie a afacerilor. Ion Dron a adăugat că, deşi cadrul legal şi câmpul de manifestare a afacerilor în Republica Moldova pare a fi unul atractiv, acesta pe departe nu conţine elementele unui mecanism efectiv de protecţie a afacerii atunci când acest lucru se impune în regim prioritar sau de urgenţă.

Sergiu Brânzilă, membru al asociaţiei „Justiţie şi dreptate”, a remarcat că cei mai afectaţi de situaţie sunt producătorii mici şi mijlocii. „Îi îndemnăm să ne susţină iniţiativa. Republica Moldova tinde spre o economie modernă şi ar fi foarte importantă existenţa unui asemenea organ de stat”, a remarcat Sergiu Brânzilă.

Un alt membru al asociaţiei, Victor Brânză, a spus că orice analiză efectuată asupra cazurilor de preluare abuzivă a afacerilor a demonstrat cât de ineficiente sunt mecanismele existente. „Instituţia care vrem să fie creată va putea analiza toate cauzele de preluare a afacerilor şi finalitatea acestora”, a spus membrul asociaţiei „Justiţie şi dreptate”.

Ioana Roibu, şi ea membră a asociaţiei, a menţionat că iniţiativa are drept scop dezvoltarea economică a ţării. Apariţia unei instituţii de stat care ar proteja afacerile şi investiţiile ar servi drept garant pentru investitorii străini, dar şi pentru cetăţenii care doresc să iniţieze afaceri.