logo

Guvernul va propune Parlamentului prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile


https://www.ipn.md/ro/guvernul-va-propune-parlamentului-prelungirea-starii-de-urgenta-cu-7965_1098460.html

Starea de urgență în Republica Moldova ar putea fi prelungită cu încă 60 de zile, începând cu 3 august 2023. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Executiv, în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale. Documentul urmează a fi prezentat spre aprobare Parlamentului, transmite IPN.

Potrivit ministrului afacerilor interne, Adrian Efros, fundamentarea dispoziției este bazată pe expunerea Republicii Moldova asupra riscurilor și amenințărilor asimetrice, dar și unui larg spectru al manifestării războiului hibrid.

Necesitatea prelungirii stării de urgență este determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea națională, inclusiv prin survolul accidental al spațiului aerian cu drone și rachete, ce ar putea afecta suveranitatea teritorială a Moldovei, securitatea publică, energetică și de comunicații.

Potrivit autorului proiectului, starea de urgență va oferi Guvernului pârghiile necesare pentru asigurarea păcii, securității publice și energetice a comunicațiilor terestre și portuare ale țării.

Starea de urgență a fost instituită în data de 24 februarie 2022, când a început războiul de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei și a fost prelungită de către Parlament de mai multe ori până acum.